האיגוד הישראלי למשתלות ממליץ על בילוי משפחתי נפלא ומועיל – לעבוד עם הילדים בגינת הבית.
האגרונומית ציפי סלונר ממשתלת סלונר במושב סתריה ממליצה לגדל עם הילדים תות שדה למאכל. התות משתייך למשפחת הורדיים ומכל פירות הגן הוא מניב פרי בזמן הקצר ביותר. התות ניתן לגידול בגינה, באדניות או בעציץ במרפסת. לצמחי תות השדה פריחה יפה בלבן – צהוב , פירות אדומים קישוטיים ואפשר לגדל אותו אף כצמח כיסוי בשמש או חצי צל.
לילדים זו יכולה להיות הזדמנות נפלאה לגדל בעצמם פרי טעים, נקי מריסוסים וחומרי הדברה וליהנות מטעם נהדר של פרי שזה עטה נקטף מגינת הבית. בנוסף לשתילה בקרקע מדושנת ועשירה בחומר אורגני יש לדשן באופן שוטף כדי להבטיח היווצרות פרחים ופירות רבים.
ניתן לשתול תות שדה בקרקע מנוקזת היטב, עשירה בחומר אורגני וחשופה לשמש מלאה. אם אין קרקע קלה רצוי לשפר את הניקוז על ידי הוספת מצע גן וטוף לתערובת השתילה ועל ידי הקמת ערוגה מוגבהת (יצירת תלולית קרקע). בכל מקרה חשוב לדשן בדשן אורגני כדוגמת קומפוסט, הומוס או ביו-גן.
באיגוד הישראלי למשתלות ממליצים על מרחקי שתילה של 30 ס"מ בין השתילים ובין השורות. יש להימנע מכיסוי בסיס הגבעולים בתערובת קרקע. בשתילה עמוקה הצמח ירקב ובשתילה שטחית – יתייבש. בחורף רצוי להגן כל השתילים הרכים ע"י שתילה במקום מוגן או "מנהרה" עשויה מנילון - פוליאתילן שקוף. אפשר לגדל תות שדה בחורף ללא הגנה, אך אז לא נקבל פרי במהלך חודשי החורף ורוב היבול יתקבל באביב.
ציפי סלונר מציינת שחיפוי הקרקע חשוב גם בחורף וגם בקיץ, חיפוי בעזרת שבבי עץ , נסורת או מחטי אורן עוזר לשמור על לחות הקרקע, מונע התפתחות עשביה ומגן על הפרח מריקבון כתוצאה ממגע עם הקרקע הלחה.
לאחר קטיף הפירות, יפתחו השתילים שלוחות. שלוחות אלו מבטיחות יבול ופירות טעימים לאורך שנים.
לגבי מזיקים ומחלות, אם מופיעות כנימות עלה, ניתן להשתמש בתכשירים ביולוגים בלתי רעילים. חלזונות, חשופיות וזחלים שעלולים לתקוף את פרי התות ניתן לאסוף ידנית או לפזר פיתיון מסביב לערוגה. באופן כללי, טיפול מתאים בשתילים וניקוז טוב יסייעו במניעת מחלות נוספות.
כשמגיע האביב בגינה יש שפע פרי אדמדם ומשובח וזה הזמן להיכנס למטבח ולהכין עם הילדים מוס תות נפלא:
החומרים הנחוצים הם:
1 ק"ג תות שדה חתוך ורחוץ
4 חלבונים
1 כוס סוכר
1.5 כף מיץ לימון
אופן ההכנה: להכניס לקערה גדולה ולהקציף במשך כ-20 דקות. להתחיל במהירות נמוכה ולהגביר בהמשך עד ליצירת המרקם הרצוי.