
צמחי הבית, הידועים בזכות עליהם המרהיבים ויכולות טיהור האוויר שלהם, מביאים רעננות טבעית אל תוך בתינו. אך כאשר החורף מתקרב, הצורך בטיפול בצמחי בית הופך למשימה נפרדת: האוויר הקר והיבש וההפחתה באור השמש מהווים אתגרים לבריאותם של הצמחייה בתוך הבית, צמחים מסויימים עלולים להיכנס לתרדמה ואף להעלם לחלוטין וצמחים רגישים להשקית יתר עלולים להיפגע אם נמשיך בתדירות ההשקיה של האביב/קיץ. הקפדה על הסעיפים הבאים תסייע לכם לשמור על צמחי הבית שלכם ולצלוח את עונת החורף:
אור

בחורף, כאשר הימים מתקצרים ואור השמש פוחת, יש להתאים מחדש את מיקומי הצמחים כך שיימצאו ליד חלון הפונה לדרום וימקסמו את זמן החשיפה לשעות השמש המתקצרות. אם אי אפשר להעביר את הצמח לחלוטין, יש לשקול העברתו רק לכמה שעות ביום. סובבו את העציצים באופן תדיר כדי לוודא כי כל צד של הצמח מקבל כמה שיותר אור. ללא סיבוב העציץ, תוכלו לראות שצמחים מסוימים גדלים בעיקר לכיוון ממנו מגיע האור. השתמשו במקור תאורה נוסף, כמו נוריות LED ייעודיות שיכולות להועיל במיוחד לצמחיה שדורשת כמות גבוהה יותר של אור.
חום / טמפרטורה
שמירה על טווח טמפרטורות אופטימלי חשובה לבריאותם של צמחי הבית בחורף. רוב הצמחייה הביתית תשגשג בטווח של 18-24 מעלות צלזיוס. אם יש לכם צמחים טרופיים, אשר בית הגידול הטבעי שלהם חם יותר, כדאי להכניס אותם מהמרפסת או הגינה הביתה לחדרים המחוממים יותר. רקפות, לעומת זאת, אוהבות קור ובשיא החורף כדאי להוציא אותם החוצה אל המרפסת או הגינה.
יש להימנע מקרבה למקומות עם זרמי חום או אמצעים שמספקים חום גבוה מדי, שכן שינויים גדולים יכולים לגרום לפגיעה לצמחיה. חושב להכיר גם את אופן הפעולה של אמצעי החימום שלכם, כי יש לכך השפעה על הצמחים. לדוגמא, מזגן מאוד מייבש את הסביבה המיידית שלו.
קיבוץ והצמדה של הצמחים שלכם יכול ליצור מיקרו אקלים משל עצמו שמסייע לשמור על חום ולחות יחסית גבוהה. שימוש במכשירי חימום ניידים או טרמוסטטים יכול ליצור סביבה יציבה ומבוקרת.
השקייה

החורף מחייב שינוי בהרגלי ההשקיה. האור המתמעט והטמפרטורות הנמוכות משפיעים על קצב הצמיחה של הצמחים וכמובן, גם על צריכת המים שלהם. ברוב המקרים, הצמחים ידרשו פחות מים בחורף והסכנה הגדולה יותר היא של עודף השקיה שיוצר ריקבון שורשים מאשר חוסר בהשקיה. יש לבדוק את לחות האדמה לפני שמתחילים בהשקיה, ולהתאים את ההשקיה לפי הצורך. אם השכבה העליונה יבשה, יש להשקות את הצמח עד נגירת המים מהעציץ. השתמשו במים בטמפרטורת החדר כדי למנוע "הלם" לצמח.
בחדרים מחוממים, מצע העציץ מתייבש מהר יותר מאשר בעציץ המצוי במקום פתוח. יש לשים לב לכך ולהשקות בהתאם לצורך. יש לצמצם את ההשקיה בצמחים כמו: דיפנבכיה, פפרומיות, זמיקולה וסביון/סנציו כדורי הרגישים לעודף מים ועלולים להיפגע בשל כך.
בעונה זו ניתן לפנק את צמחי הבית במי-גשם. המים יותר "רכים" מהמים מהברז והצמחים הטרופיים מעדיפים את מי הגשמים.
לחות

מערכות חימום פנימיות, כמו מזגן או תנורי רדיאטור יכולות להפחית באופן דרסטי את רמות הלחות באוויר ולהשפיע באופן שלילי על הצמחייה. ניתן להרים את הלחות אצל הצמחים באמצעות ריסוס מים או בהנחה של קערות מים עם חלוקי נחל לצד הצמחים. אידוי המים מהקערה יספק לחות לצמחים. אם הדבר ניתן, אפשר למקם את העציץ עצמו מעל חלוקי נחל בתוך צלחת קעורה ולתת למים המנוקזים להתאדות ולהפוך ללחות עבור הצמח.
קיבוץ והצמדה של צמחיה יכול גם ליצור את הסביבה הלחה הדרושה לצמחים. כשמדובר בצמחי בית שדורשים לחות גבוהה, כמו צמחים טרופיים, יש לשקול שימוש במפזר לחות שישמור על רמות הלחות האופטימליות.
צמחים כגון: אנטוריון, קלתיאות, סחלבים, הסובלים מהעדר לחות בגלל היובש באוויר, זקוקים לתוספת לחות יזומה.
אדמה
סוג האדמה המשמשת לצמחי בית הוא גורם מכריע בטיפול בהם בחורף. תערובת שתילה קלה אשר שומרת על לחות תסייע לשגשוג הצמח בחורף. במידה והאדמה קשה או שהצמח גדל מדי, ניתן לחשוב על העברתו לכד אחר, אבל הדבר פחות מומלץ בעונת החורף. הוספת חומר אורגני כמו קומפוסט או מוס ישפר את מבנה האדמה ואת מאזן המינרלים שבה.
דישון
חורף הוא תקופת של "קיפאון" ואף תרדמה בחלק מהצמחים, ובדרך כלל הצמחיה פעילה פחות במהלך זמן זה ולכן יש להפחית את דישון הצמחיה בחורף. צמחים בפריחה כגון: רקפת, פוקסיה, צינרריה, בכור אביב, יש להמשיך לדשן ולהשקות באופן סדיר. צמחים ירוקים או צמחים בתרדמה (כגון אלוכסיה, קלדיום) אין צורך לדשן כלל וכלל עד לבוא האביב
מזיקים
האוויר החם והיבש בבית יכול להוות כר פורה למזיקים כמו כנימות עלה, אקריות ותריפסים. יש לבדוק באופן קבוע את הצמחייה לסימני פגיעה כמו עלים צהובים או שאריות דביקות על העלים. במקרה של פגיעה, יש לבודד את הצמח ולטפל בו בנפרד כדי למנוע התפשטות. שימוש בתרסיסים טבעיים כמו שמן נים יכול לסייע בשליטה על המזיקים מבלי לפגוע בצמח.
טיפול בצמחי בית בחורף הוא אפשרי וכדאי, אך דורש תשומת לב לצמחים. באמצעות התאמה של תאורה, שמירה על טמפרטורות אופטימליות, התאמת השקיה, שמירה על לחות ובקרת מזיקים, ניתן להבטיח כי צמחי הבית ימשיכו לשגשג גם בתקופה הקרה.