מידי שנה בשנה, בעונת החורף, יש לבצע גיזום יסודי בשיחי הורדים. גיזום נכון מהווה ערובה להתפתחותו התקינה של הורד ולפריחה מוצלחת לאורך שנים.
מועד הגיזום:
גיזום הורדים מתבצע כאשר הצמח מתחיל להתעורר מתרדמת החורף. אפשר לדעת שהורד מתחיל להתעורר כאשר ה"עיניים" (פקעי צימוח) מתחילות להתנפח. בהכללה ניתן לומר, שבאזורינו המועד המתאים לגיזום הוא חודש פברואר.
מטרות הגיזום:
1. החלפת זרועות וסילוק ענפים יבשים.2. דילול – סילוק ענפים דקים ומנוונים, או כאלה שמסתבכים במרכז השיח, כדי לאפשר חדירת אור ואוויר.
3. סניטציה – סילוק ענפים שבורים ויבשים, וענפים שחדרו אליהם מזיקים.
4. הכוונת הגידול והפריחה. הפריחה צפויה כ- 8-10 שבועות לאחר הגיזום.
5. שמירה על שיווי המשקל של השיח. הענפים יצמחו במרחקים שווים אל ההיקף של השיח.
צורת השיח הרצויה היא מעין גביע בעל 3-5 זרועות, שמרכזו חשוף לאור.
ביצוע הגיזום:
:** בשלב הראשון של הגיזום נסלק את כל השליש העליון של השיח. גיזום ראשוני זה מקל עלינו לראות מה קורה בתוך השיח.
** בשלב השני נחליט אילו זרועות ישארו, ונבחר 3-5 זרועות הצומחות לצדדים באופן שווה. הזרועות המועדפות הן של הענפים העבים שאינם נראים יבשים וזקנים. לענף טוב יש קוצים חומים (לצעיר מידי- הקוצים ירוקים/אדומים, ולזקן- קוצים בהירים עד אפורים).
** את הזרועות המיותרות נסיר לחלוטין.
את חיתוך הזרועות המיותרות יש לבצע סמוך ככל האפשר לתפוח ההרכבה. ענפים שאינם נגזמים בסמוך לתפוח ההרכבה נוטים להתייבש ולהיפגע ע"י מזיקים, ואז יש חשש מכניסת מזיקים ופטריות לליבו של השיח.
את הזרועות הנותרות ננקה מענפים דקים ומענפים יבשים. את חלקו העליון יש לגזום כשני מ"מ מעל עין הפונה החוצה ממרכז השיח, ולהשאיר ענף שאורכו 20-40 ס"מ מתפוח ההרכבה.
בשלב זה יש להסיר את כל העלים שנותרו על השיח, כדי לסייע לצמח לעבור תרדמת חורף, וכן משום שעלים אלו הם מקור למחלות ולמזיקים. אם גדלו נצרים ("סורים", "חזירים"), שהם ענפים היוצאים ליד הגזע מהאדמה, או על הגזעים מתחת לתפוח ההרכבה, יש להסירם קרוב ביותר לנקודת פריצתם. ענפים אלו מזיקים מאוד להתפתחותו התקינה של הורד.
את הגזם והעלים, הנמצאים על פני הקרקע, יש לאסוף ולסלק, כדי למנוע מחלות עלים ומזיקים. חשוב לפזר זבל אורגני (קומפוסט או הומוס) בכמויות נדיבות מסביב לכל שיח.
בהצלחה...