ורדים - מינים שונים
צמח הורד על פרחיו הריחניים ומרהיבי הצבע, ידוע בעולם מקדמת דנא.
מאז ומתמיד תואר צמח זה כאחד המרכיבים המרשימים ביותר בגינות הנוי הפרטיות כמו גם בגנים הציבוריים, בארמונות המלכים, במעונות הקיסרים ובמשכנם של מכובדים רמי דרג אחרים.
התרומה של הורד בעולם הגינון ידועה ולכן לא נכביר עליה מילים בכתבה זו.
במהלך חודש ינואר ולאחריו, יימצאו במשתלה זנים רבים של ורדים "חשופי שורש", ששתילתם בעונה זו מומלצת ומחיריהם נמוכים ביחס לאלו הנמכרים בשאר חודשי השנה.
לפניכם מוצגים הזנים השונים של ורדים והפרטים הרלוונטים לכל זן.
קבוצות הורדים ותכונותיהם:
כלאי תה
ורד כלאי תה
בדרך כלל פרח גדול בודד על גבעול, פקע מלא וריחני המתאים לקטיף. מרחקי שתילה 0.8-1.2 מ', גובה השתילים עד 1.5 מטר. כלאי התה נוצרו מהכלאות ורדים שהובאו ע"י סוחרי התה מהמזרח הרחוק, ומכאן שם קבוצה זאת.
פלוריבונדות
ורד פלוריבונדה
פריחה עם אשכול פקעים לכל גבעול. הפקעים לרוב לא מלאים. ישנם מספר זנים עם פקעים מלאים המתאימים גם לקטיף. מומלץ לשותלם בקבוצות ליצירת כתם צבע. מרחקי השתילה 0.8-1מ', גובה השיחים בין 0.6-1.2מ'.
ננסיים
ורד ננסי
הפרחים קטנים מאד עם שפע פריחה בקבוצות. מרחקי שתילה 0.5-0.7מ'. השיחים נמוכים ומגיעים לגובה של 30-70 ס"מ.
ורדי כיסוי
ורד בנקסי
צמחים בגובה של עד 50 ס"מ. שרביטים ארוכים המגיעים ל1.5מ' עם פריחה לאורכו של כל השרביט. מתאים מאד לכיסוי שטח, מסלעות ומדרונות. מרחקי נטיעה 1-2.5מ'.
מטפסים ושיחיים
ורד מטפס
צימוח לגובה של עד 3 מ', עם שרביטים ארוכים הפורחים לכל אורכם. איכות הפריחה בהתאם לקבוצה אליה משתייך המטפס. מתאים לכיסוי קירות, עמודים וגדרות, ניתן גם לעצבו על פרגולות או עמודים. מרחקי שתילה 2-3מ'.
את קבוצת "ורדי הכיסוי" וקבוצת ה"מטפסים" אין לגזום בשלוש השנים הראשונות, לעיתים מדללים זרועות, לכן רובם מתאימים לאחזקה נמוכה.
ורדים אנגלים
ורד אנגלי
מצטיינים בעוצמת צמיחתם, ריחם המיוחד, פקע מלא עם מספר רב של עלי כותרת קטנים ומסולסלים היכול להגיע ל-120.
ורדים מעוצבי גזע:
ורדים דמויי עץ המורכבים על כנה בגובה 0.6-1.2מ'. מתאימים לשתילה במקום מרכזי בגן או לצידי מדרכות. מתחת לשתילים אלו אפשר לשתול גם שתילים נמוכים יותר. על ורדי הגזע מורכבים זנים מכל הקבוצות השונות, ובהתאם להם אופי הפריחה.
הוראות הכנת השטח לשתילת ורדים
יש לשתול את הוורדים בקרקע מנוקזת ומאווררת ובעומק של לפחות 50 ס"מ. אין למקם את הוורדים תחת נוף עצים או צל תמידי אחר. הורדים זקוקים ללפחות 5 שעות שמש ישירה ביום. יש להימנע ממיקום בקרבת השקייה ממטרות, זאת למניעת מחלות עלים שונות.
מומלץ להכין את בורות השתילה מספר חודשים לפני השתילה על מנת לאוורר ולנקות את הקרקע. יש לסמן את נקודות השתילה לפי מרחקי השתילה של הקבוצה אליה שייכים השתילים ולחפור בורות בקוטר של לפחות 40x40x40 ס"מ.
זיבול
מומלץ לערבב את האדמה שמוציאים מהבור עם קומפוסט ביחס של 1/4 קומפוסט + 3/4 אדמה. על מנת למנוע את צריבת השורשים חשוב להשתמש בקומפוסט ללא ריח. אין להשתמש בזבל פרות או עופות אשר יכולים לגרום נזק לצמח.