
"הטרריה הראשונה פותחה על ידי הבוטנאי נתנאל בגשוו וורד (אנ') בשנת 1842. לוורד היה עניין להתבונן בהתנהגות חרקים ובמקרה השאיר את אחת הצנצנות ללא השגחה. נבג שרך בצנצנת גדל, נבט לצמח, וצנצנת זו הביאה לטרריה הראשונה. המגמה התפשטה במהירות בעידן הוויקטוריאני בקרב האנגלים. במקום טרריה, זה היה ידוע כמקרה וורדיאני (אנ'). וורד שכר נגרים לבנות את ארונותיו הוורדיאניים כדי לייצא צמחים בריטים לסידני, אוסטרליה. לאחר חודשים של טיול, הצמחים הגיעו במצב טוב ומשגשג. באופן דומה, צמחים מאוסטרליה נשלחו ללונדון באותה שיטה ווורד קיבל את הצמחים האוסטרלים שלו במצב מושלם. הניסוי שלו הצביע על כך שניתן לאטום צמחים ללא אוורור והם יכולים להמשיך לשגשג."
(מתוך ויקיפדיה)
אז מה זה בעצם טרריום? האקווריום של הצמחים, טרריום הוא מיכל זכוכית סגור, לרוב אטום לחלוטין, המכיל בתוכו מצע וצמחים. בתוך הטרריום נוצרת סביבה ייחודית לגידול צמחים עשירה בלחות.
בעזרת הקירות השקופים, האור והחום שנכנסים יוצרים בעצם מחזור מים קטן ולחות שבאה גם מהאדמה וגם מהצמחים. אדי המים מתעבים על דפנות מיכל הזכוכית וזולגים חזרה לאדמה וכך הצמחים מקבלים את מנת המים הנדרשת עבורם.
פעולה זו תורמת ליצירת סביבה אידיאלית לגידול צמחים עקב אספקת מים ולחות מתמדת, ובכך מונעת מהצמחים להתייבש. האור העובר בזכוכית השקופה של המיכל מאפשר לצמחים בפנים לעשות פוטוסינתזה דבר שמאוד חשוב מאוד בגידול הצמחים.
יש אפשרות ליצור גם טרריום "פתוח" (ללא פקק איטום מלמעלה) המתאים יותר לצמחים אשר דורשים פחות לחות, כגון סוקולנטים למיניהם.
צמחים המתאימים לטרריום סגור:
פטוניה גידי כסף
טחב
שרך אספרג מנוצה
שרך סלגינלה
פפרומיות למיניהם
היפואסטס
פילאה
פיקוס זוחל
סינגוניום
בקעצור השלוחות
סיגלית אפריקנית
קריפטננטוס
צמחי אוויר (טילנדסיה)
קיסוס
דיוניאה / ונוס פליי טרפ (צמח טורף) וטורפים רבים אחרים
מונסטרה מאנקי מאסק
ועוד!
מה אנחנו צריכים בשביל להכין טרריום:
- כלי זכוכית שקוף אשר ניתן לסגור (ניתן ליצור טרריום פתוח, אך חשוב שהמפתח העליון לא יהיה רחב מדי בשביל למנוע בריחת לחות)
לפי הסדר מתחתית המיכל ולמעלה:
- שכבת ניקוז
- שכבת מצע הזנה
- שכבת שתילה

שכבת ניקוז
את החלק התחתון של הטרריום (עד כעשירית מגובה המיכל) נמלא בשכבת ניקוז אותה ניצור מכדורי ליקה או טוף עדין
נבצע חציצה בעזרת רשת יתושים או בד גיאוטכני ואז מעליו נפזר פחם פעיל (לסינון המים), פרלייט או/ו ורמיקולייט
שכבת הזנה
את שכבת ההזנה ניצור מכבול או, בעדיפות שנייה, קומפוסט (בטרריום סגור)
שכבת מצע שתילה
ניתן לערבב את שכבת ההזנה עם שכבת השתילה, אך אם רוצים בכל זאת להפרידן, עושים זאת בעזרת רשת יתושים או בד גיאוטכני
שכבת השתילה תכיל מצע שתילה קל או סיבי קוקוס דחוסים (נמכרים במשתלות בתור מצע לסחלבים לעיתים)
לאחר מכן נשתול את הצמחים בשכבת מצע השתילה או (בשכבה המעורבבת). רצוי להפריד את המצע בו הגיעו הצמחים משורשי הצמחים על מנת לא להכניס מזיקים לטרריום.
טיפול ואחזקה
הטיפול בטרריום הוא פשוט ולא מצריך כמעט שום פעולה מצידנו.
יש למקם את הטרריום במקום מואר, אך לא בשמש ישירה. במקום לא חם ולא קר מדי (לא צמוד למזגן או לתנור חימום). לא להשקות במי הברז מלאי האבנית, אלא השתמשו במים מזוקקים/מסוננים.
אם על דפנות הזכוכית מפסיקות להיווצר טיפות או אדי מים, הדבר מצביע על חוסר בלחות/מים בטרריום ולכן נרסס מים בעדינות לתוך הטרריום (חשוב לא להציף לחלוטין את הטרריום)
אם המצע מרגיש יבש, יש להשקות במים מסוננים עד שכבת הניקוז (חשוב לא להשקות מעבר ולא להציף את כל הכלי)
צמחים אשר לא נקלטו/מתו, יש להסיר בעדינות ולשתול במקומם צמחים חדשים.
רכישת טרריום מוכן
למרות שזה באמת לא מסובך להכין טרריום משלכם, אם אתם בכל זאת מחפשים לקצר תהליכים או שרוצים לקנות טרריום שהוכן בעבודת יד מקצועית, יש לנו מגוון טרריומים בגדלים וצורות שונים במשתלה