האם יש לכם בריכת נוי בגינה? אם כן , אתם יודעים להעריך את המראה והקול של מים מפכים, את הריח, המגע והיופי של צמחי מים אקזוטיים. גינת מים מענגת את החושים ויוצרת פינה של קסם ורוגע - מקום לשבת, לראות , לשמוע, להריח ולהנות מנפלאות הטבע .
אם עדיין אין לכם בריכת נוי מחכה לכם תענוג אמיתי. שנו את פני גינתכם והוסיפו לה עוד פינה קסומה. בתחילה עליכם לבחור את הפינה הנכונה ביותר בגינה לאלמנט המים. קרוב לוודאי שהמיקום העדיף הוא ליד פינת הישיבה שלכם, המקום שבו אתם יוצאים להנפש מעמל היום. למים יש אפקט מרגיע ומצנן , ובעיקר בארץ חמה כשלנו. מבחינת השמש רצוי שהמיקום יהיה בחצי צל . מיקום בשמש מלאה יקשה מאוד על התפקוד של הגינה. לא רצוי שבריכת נוי תהיה ממוקמת ישירות מתחת לעץ שמשיר את עליו. עלי שלכת בבריכה מפרים את האיזון האקולוגי שבתוכה. בנוסף לכך, שורשים חזקים יכולים לחדור לבריכה ולסדוק אותה. רצוי שמיקום הבריכה יהיה באזור מוגבה ולא באזור שיכול לקבל סחף אחרי גשם או השקייה. חשוב שתהיה נקודת חשמל ליד הבריכה .
האיזון האקולוגי של הבריכה על מנת שנוכל להנות מהיופי של הבריכה יש לשמור על האיזון האקולוגי בה. מדגים בריאים וצמחי מים פורחים הבריכה נמצאת באיזון ביחס בין חנקן לחמצן. כמות גדולה של חנקן בבריכה תגרום להתרבות של אצות חד תאיות ואצות חוטיות, תוציא את הבריכה מהאיזון שלה והיא תראה מעופשת. בתוך בריכת הנוי מתפתחות בקטריות שתפקידן לפרק תרכובות של חנקן מזיקות כמו NH3, ולהפוך אותן לתרכובות מועילות כמו NO3, אותן צמחי המים יכולים לנצל לצימוח בריא.הבעיה הגדולה של גינת מים היא התרבות של חנקן . התרבות זו נגרמת בעיקר ע"י התפרקות של חומרים אורגניים במים, ומהפרשות של דגים . תוספת של חמצן לבריכה תאפשר לבקטריות שעסוקות בפרוק תרכובות החנקן לבצע את תפקידן טוב יותר. מכאן ניתן להבין עד כמה תפקיד המשאבה בבריכת נוי חשוב. להמשיך לנוע לא רק חשוב לגוף שלנו, זה חשוב גם לבריכת הנוי. המשאבה היא לב הבריכה, היא מריצה את המים למפל, לערוץ, למזרקה, למערכת הפילטר, ועל ידי התנועה שהיא יוצרת, רמת החמצן בבריכה עולה. מכיוון שהאיזון האקולוגי של הבריכה אפשרי רק כאשר רמת החנקן במים נמוכה , עלינו לדאוג למספר דברים: לא להאכיל את הדגים בצורה מוגזמת (האוכל שלהם שמתפרק במים מכיל הרבה חנקן). יותר מידי אוכל גורם לדגים הפרשות גדולות יותר של אמוניה, שמזהמת את המים ויכולה לגרום למותם של הדגים עצמם. את צמחי המים שאנו שותלים, נשתול באדמה עניה בחנקן או באדמה שמשחררת את החנקן לאט כמו אדמות כבדות חרסיתיות. עלים רקובים של צמחי המים נדאג לסלק מהר ככל האפשר. עלים שנושרים מצמחיה בסביבה גם הם יסולקו . צריך לשמור על רמה סבירה של דגים בבריכה. עודף דגים מזהם את המים . גם לעומק הבריכה יש חשיבות בשמירה על האיזון בבריכה. במדינה חמה כשלנו, ההשפעה של הטמפרטורה על הבריכה היא גבוהה. במים חמים האצות מתרבות ביתר קלות כי רמת החמצן יורדת. ככל שהבריכה תהיה עמוקה יותר ההשפעה של הטמפרטורה תהיה נמוכה יותר. עומק מינימלי של בריכת נוי פתוחה יהיה 40 ס"מ, נשאף להיות באיזור ה- 50-60 ס"מ .
המרכיב הראשוני של בריכת נוי זה המים יש חשיבות עליונה לאיכות המים. לרוב האנשים מים זה נוזל שקוף שהרכבו הכימי H2O, חיבור בין שני אטומי מימן לאטום אחד חמצן. אבל בטבע המים מכילים הרבה מרכיבים נוספים . כימיקלים ואורגניזמים שונים נמצאים קבוע בתוך המים. מים עם רמה גבוהה של מלחים נקראים מים כבדים. מי ברז מכילים גם הם רמות שונות של כלור, ברום ומלחים שונים. מי גשם שמקורם באזורים תעשייתיים יכולים להכיל רמות גבוהות של גופרית שתגרום למים להיות מאוד חומציים .
איכות המים בבריכות נוי אם אתם מעוניינים להחזיק דגים בבריכת נוי שלכם, לאיכות המים יש חשיבות עליונה בהצלחה. אם אנו ממלאים מי ברז בבריכה אנו צריכים לאפשר לכלור שבמים להעלם לפני שנכניס כל סוג של צמחיה או דגים למים. המים בבריכה יכולים להיות ניטרליים עם 7 PH, או מים בסיסיים עם PH מעל 7.5 . מים חומציים הם מים עם PH מתחת ל- 6.5 . אם המים עומדים, המלחים במים, ביחד עם קרני השמש, מעודדים צמחים פרימיטיביים, הנקראים אצות, להתפתח במים ולגרום להם להראות ירקרקים ועכורים. עם הזמן אצות אלו מתחילות להרקב. בתהליך זה הן צורכות המון חמצן ומשחררות גזים רעילים. מהצד השני אם המים מוצלים בחלקם ע"י צמחים, ולבריכה מתווספים יצורים שאוכלים או מתחרים עם האצות, ניתן לשמור על מים נקיים יותר. מים עשירים בחמצן הם התומכים העיקריים ביצורים החיים בבריכה. מים עשירים בחנקן הם התומכים העיקריים בהתפתחות של אצות במים. המאבק בין רמות החמצן הגבוהות והמועילות לבין רמות החנקן הגבוהות והמזיקות הוא שיקבע לנו את איכות הבריכה שלנו .
האמצעים בהם אנו משתמשים כדי לשפר את איכות המים מיקום הבריכה לא יהיה בשמש ישירה אלא נעדיף חצי צל. מיקום בריכה לא יהיה באזור שמי השקייה מזוהמים בכימיקלים או מי סחף מלוכלכים נשפכים אליו. נשתדל לא למקם את הבריכה תחת עץ שמשיר את עליו. עלים אלו נרקבים ומעשירים את הבריכה בחנקן . במידה ובכל זאת נופלים עלים, עלינו לדאוג לנקות אותם. משאבה חשמלית היא האביזר שמניע בעבורינו את המים. תנועה של מים סופחת חמצן. יצירה של סביבה עשירה בבקטריות שמסוגלות לקלוט מהמים תרכובות עשירות בגזים רעילים שמופרשים מהיצורים שחיים במים כמו דגים, ולהפוך אותם לתרכובות מועילות לצימוח של צמחי המים. לצמחים ולדגים עצמם תפקיד חשוב בשמירה על איכות המים. יש לשמור על רמה נכונה של דגים ולא להפריז בכמות . יש לשמור גם על הרכב נכון של צמחי מים .
דגים מודדים על פי אורך הגוף. נהוג להקפיד על אורך כולל שלא יעבור את ה- 50-60 ס"מ לכל קוב מים. נדאג להשתמש נכון עם צמחים שיצלו על בערך 50% משטח פני המים, ועם צמחים שיעשירו את המים בחמצן. לדגים בבריכה יש חשיבות עליונה ביצירת סביבה עם איזון ביולוגי אקולוגי. הדגים לוקחים חמצן מהמים ומפרישים פחמן דו חמצני CO2. הפחמן הדו חמצני נקלט ע"י הצמחים בתהליך הפוטוסינתזה שמפריש בשנית חמצן שנקלט ע"י הדגים וחוזר חלילה. בלילה התהליך של הצמחים הפוך, הם צורכים חמצן ופולטים פחמן דו חמצני. בבוקר נוצר מצב של חוסר בחמצן בבריכה ולכן חשוב שהמשאבה תמשיך לעבוד 24 שעות ביממה. רצוי שצריכת החשמל של המשאבה תהיה נמוכה על מנת שלא נכביד על חשבון החשמל שלנו .
כפי שכבר ציינו , לצמחים יש תפקיד בהצללת הבריכה, ותפקיד לא פחות חשוב בקליטה של מלחים ומינרלים מהמים. שני תפקידים אלו, ביחד עם פליטה מתמדת של חמצן למים, עוזרים לבריכה להלחם באצות שהם צרכניות גדולות של אור ומינרלים על מנת לשרוד . הדגים שניזונים במים מחומרי מזון קיימים, בתוספת מזון הדגים שאנו מספקים, פולטים בתהליך העיקול שלהם אמוניה NH3 + NH4. אלו מרכיבים רעילים שאם לא נדאג לפרק אותם, הם ירעילו לנו את הדגים. כאן נכנסים לתמונה בקטריות מיוחדות שנמצאות במים, שתפקידן לפרק את ה - NH3 ולהפוך אותו ל - NO3. אלו הם ניטרטים שאותם צמחי המים צורכים והופכים אותם לפרוטאינים. המעגל הזה שמתרחש בתוך המים, נקרא "מעגל החנקן". יצירה של סביבה עשירה בבקטריות כאלה, תאפשר סביבה מאוזנת בבריכה .
שימוש בפילטרים בבריכת הנוי על מנת לשמור על איזון ביולוגי בבריכה, הרבה פעמים יידרש מאיתנו להשתמש בפילטר חיצוני שאליו יוזרמו מי הבריכה על ידי משאבה, ובתוכו יבוצעו תהליכים של סינון מכני, כימי וביולוגי. הסינון הוא תהליך שבעזרתו משקעים של לכלוך, שאריות של פסולת אורגנית, פסולת רעילה של דגים , מוסבים לחומרים מועילים . סינון מכני - העברה של לכלוך מהבריכה לפילטר ושם בעזרת ספוגים או מברשות שהלכלוך נתפס בהם, הוא מסולק מהבריכה . סינון כימי - פילטר מדיום שנמצא בתוך הפילטר, או בתוך הריכה, ומורכב מחומרים כמן זאולייט ופחם פעיל, שלהם השפעה על התרכובות הכימיות של הרעלים בבריכה .
זאולייט : מופק מסלעים טבעיים, שמכילים כמות אדירה של סידן, אלומיניום, אשלגן ונתרן. זהו הידרט סיליקטי בעל שטח פנים גדול , שתפקידו לספוח את הניטרטים במים. בתהליך זה, ועקב שטח הפנים הגדול שלו, עליו מתיישבות הבקטריות, הזאולייט עוזר לנו להלחם באצות ע"י פירוק של חנקות. הזאולייט מופיע בתוך האריזות של הפילטר מדיום בפילטר ביו טופ. כמו כן ניתן לרכוש אותו באריזות נפרדות של 1.8 ק"ג שיעילות לשימוש בבריכה עד 2 קוב. אחרי כ- 3 חודשים מוציאים את הזאולייט, מכניסים אותו לתמיסת מלח מרוכזת למשך לילה אחד, שוטפים , מייבשים ומחזירים לשימוש .
פחם פעיל : תפקידו לספוח מהמים רעלים מסוכנים, פיגמנטים וכלור. החומר הוא חומר טבעי, ידידותי לסביבה , ובעל נקבוביות גדולות, מה שמאפשר לו שטח פנים גדול לספיחת החומרים. פחם פעיל מופיע בתוך הפילטר ביו טןפ, וניתן גם לרכוש אותו בנפרד באריזה של 1 ק"ג שמספיקה לבריכות של עד 5 קוב. הפעילות שלו נמשכת כ- 3 חודשים . סינון ביולוגי - שימוש בתהליכים ביולוגיים לטיהור המים. המטרה לתמוך במושבות של בקטריות שפועלות לפירוק האמוניה לניטרטים. הבקטריות מתחלקות ל- 2: ניטרו בקטריות, אשר הופכות את ה - NH3 ל - NO2, וניטרו סומנס, אשר הופכות את ה - NO2 ל - NO3, שנצרך ע"י הצמחים . תהליך זה, הקרוי: "מעגל החנקן", דורש סביבה עשירה בחמצן, ולכן פילטר ביולוגי, כמו הביוטופ, נדרש לעבוד 24 שעות ולקבל אספקה של מים זורמים וחמצן מהמשאבה באופן רציף . על מנת ליצור סביבה עשירה בבקטריות, משתמשים בפילטר במרכיבים בעלי שטח פנים גדול. תבניות פלסטיק בעלי שטח פנים עצום. זאולייט ביחד עם חצץ וולקני וסובסטראט, שלושתם ביחד משמשים כבית ענק לפטריות. מברשות פילטר וספוגים מיוחדים , משמשים ביחד כמסננים מכניים של לכלוך ומסננים ביולוגיים בזכות שטח פנים גדול להתפתחות הבקטריות .
* הכותב הוא מבעלי משתלת "בית ירוק", הנמצאת במוצא תחתית , ומתמחה בין השאר בנושא בריכות מים . |