מזיק בגזע עץ לימון

המנהלים: benyagur, ש. כהן-סיון, גרטמן יואב

מזיק בגזע עץ לימון

הודעהעל ידי gil852 » 30 יוני 2011, 10:43

העץ כבן 7, לאחרונה (2-3 שבועות) הופיעו הפצעים שבתמונה בבסיס הגזע. מי המזיק והאם העץ יתגבר עליו ללא עזרה?
(העץ עמוס פירות בשלבי הבשלה שונים ואני מעדיף לא להשתמש בחומרים שיגיעו לפירות).
אם בכל זאת צריך להתערב, באיזה אמצעי עלי להשתמש?

כמו כן, בקירבת הלימון יש עצי הדר נוספים (תפוז ננסי ותפוז רגיל) האם אפשר להגן עליהם מפני אותו מזיק?
עץ.jpg
gil852

Re: מזיק בגזע עץ לימון

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 30 יוני 2011, 16:15

לא מדובר במזיק. זו, ככל הנראה, תולדה של מחלה הנגרמת על-ידי הפטריה Phytophthora parasitica, המוכרת כמחלת ריקבון צוואר השורש. לזיהוי בטוח, אנא בחן היטב את אזור הגזע התחתון ודווח אם אתה רואה סדקים בקליפת הגזע. צלם סדקים אלו אם תגלה אותה וצרף כאן. כמו כן בחן היטב את העלווה, בפרט הצימוח החדש. האם אתה מבחין בסימני הצהבה? צלם גם עלים טיפוסיים (על השולחן, על דף נייר, לא על העץ) וצרף לבחינה כאן. המחלה תוקפת כנות מסוימות. היזהר מהרטבת הגזע בעת השקיה. עוד הנחיות לטיפול לאחר שנקבל את הפרטים המבוקשים.
ש. כהן-סיון

הודעהעל ידי gil852 » 30 יוני 2011, 17:29

כרגע אני לא רואה מגמה כללית של הצהבה בעלים אלא רק פה ושם בעלים מסוימים כפי שניתן לראות בעלים שצילמתי. (לא כולם צהובים)
כמו-כן לא ראיתי סדקים בקליפת הגזע.
מכך אני מבין שמצבו של העץ עדיין בסדר, האם נכון ואיך אפשר להמשיך בטיפול?
IMG_3373.jpg
gil852

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 30 יוני 2011, 18:56

התמונה הנוספת מאששת את האיבחון. לא כל העלווה מצהיבה בבת אחת. התהליך איטי וילך ויתדרדר עם הזמן עד לחיסולו של העץ. כמו כן, בהגדלה רואים בתמונה המקורית, לצד נזילת השרף, ראשית התבקעות הקליפה. כאשר כתבתי 'סדקים' לא היתה הכוונה לחריצי עומק, דמוי פיצוצים בגזע, אלא לדברים כאלו בקליפה. הסיבות למה שאתה רואה, שלוש: (1) כנה לא מתאימה; (2) קרקע לא מנוקזת דיה (היכן אתה גר, מה טיפוס הקרקע במקום?); (3) השקית העץ, או סביבתו כגון מדשאה וכו', נעשתה באופן שגוי כך שהרטיבה את הגזע פעם ועוד פעם. לבסוף נתקף העץ בפטריה. אין חובה שכל הסיבות היו קימות, די בכל אחת מהן להביע להתקפת הפטריה.

למרבה הצער אין תרופה למחלה זו. אפשר לעשות פעולות עזר ולקוות שהעץ יתגבר בכוחות עצמו. זה קורה לעיתים אבל אינו מובטח. אם העץ לא ישקם את עצמו הוא ילך וידעך ותוך מספר עונות הוא יגווע וימות. מה שאני יכול להמליץ לך הוא זה: ראשית, הרחק כל מתז או ממטרה מהעץ באופן שהגזע בפרט, ובעצם כל הנוף שלו, לא ירטבו. עבור להשקיה בטיפטוף ואם הקרקע במקום כבדה תן את כל הכמות השבועית(150 ל') בפעם אחת אבל בחר את טיפוס הטפטפות ואת מספרן באופן כזה שכמות המים תטפטף במשך 6 שעות לפחות. במילים אחרות, לא יותר מ-25 ליטר בשעה המתרגמים, לדוגמא, ל-11 טפטפות סטנדרטיות בעלות הספק של 2.3 ליטר בשעה. מתחת לטפטפות צור גומות קטנות ובכל אחת מהן הנח 3 כפות גדושות של דשן בשיחרור איטי וכסה במעט עפר. המטרה היא לעודד צימוח חדש כדי לעזור לעץ לשרוד. מעבר לכך אינך יכול לעשות דבר. קווה לטוב.
ש. כהן-סיון

הודעהעל ידי gil852 » 30 יוני 2011, 20:22

תודה על התשובות המפורטות.
קיבלתי עצה בפורום אחר להשתמש בחומר בשם קוצייד. האם לדעתך יש טעם בכך?
gil852

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 30 יוני 2011, 21:24

תשובה בארבע מילים: כמו כוסות רוח למת. אני מקווה שאתה משכבת גיל שעדיין מכירה מושג זה. (לא בטוח שצעירי ימינו שחלקם לא יודעים מי היה דוד בן גוריון, ידעו למה הכוונה באמירה הזו).
ש. כהן-סיון

הודעהעל ידי gil852 » 30 יוני 2011, 21:38

אני אמנם צעיר אך בהחלט מכיר את הביטוי שהזכרת. ;)

ובקשר לחומר המדובר, אחרי הכל זהו חומר המשמש להדברת פטריות, האם תוכל לפרט מדוע הוא לא יעזור פה? (לידע אישי ולהשכלת שאר הקוראים).
gil852

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 01 יולי 2011, 04:16

קוסייד, ושאר מיני מלחי נחושת, הם חומרים מעולים לטיפול בהרבה מחלות פטריתיות ולפעמים עוזרים אפילו כנגד פתוגנים קשים יותר לטיפול - בקטריות. גם אספירין היא תרופה נהדרת כבר 100 ויותר שנים, אבל לא יעלה על דעתך לתת אספירין לחולה בדלקת ריאות. מחלת ריקבון השורש נגרמת על-ידי פטריה שוכנת קרקע, זעירה במימדיה אבל פרושה לאורך ולרוחב בטווחים גדולים. אין לה מרכז נקודתי ספציפי. קוסייד ודומיו פשוט לא עושים רושם עליה, או בכלל על כל אחד מהמינים הרבים של פטריות שוכנות קרקע, דוגמת פטרית הורטיסיליום הקטלנית הגורמת למחלת הדוררת. קבל את עצתי וחסוך את פרוטותיך, ויותר מכך את האשליה שאתה תפתור את הבעיה. כאמור, יש סיכוי שהעץ יעשה זאת. השרף הוא חלק ממלחמתו בפגע. אבל אם כספך בא לך בקלות ובא לך לזרוק אותו, עשה כעצתם.
ש. כהן-סיון

הודעהעל ידי גרשון » 12 אוגוסט 2012, 09:37

שלום,
הסיפור שלי די דומה. כבר כמה שנים העץ די סובל בקיץ, נראה מתייבש, העלים מתקבצים, הפרות לא מתפתחים. אבל בתחילת הגשמים הוא מייד מתאושש ונותן המון פרי. ניסיתי להשקות יותר וזה לא שינה דבר. הבנתי ששגיתי כאשר התזתי מים על הגזע. יש סדקים בקליפת בסיס הגזע והתקלפות הקליפה בענף. ניתן לראות בתמונה גם נזילת הזפת.
האם מדובר באותה הפטריה והאם זה יכול להדבק גם בעצים אחרים?
תודה.
התמונות ניתן לראות כאן:
https://picasaweb.google.com/112092072781766511227/August122012#
גרשון

הודעהעל ידי גרטמן יואב » 13 אוגוסט 2012, 07:28

לפחות 200 ליטר לשבוע. בשתי מנות.
אתה מציין בעצמך שבחורף כשיורד גשם הצמח נראה מצוין.
אז תן לו מים עכשיו.למעשה כל טיפה שתוסיף רק תועיל.
גרטמן יואב

הבא

חזור אל פורום עצי פרי

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו 16 אורחים