על ידי ש. כהן-סיון » 30 אפריל 2009, 22:32
לצערי, הדבר לא נכון. אילו זה היה כה פשוט, חקלאים בכל העולם היו נושמים לרווחה מסילוקה של אחת הצרות הגדולות של עיסוקם. אין לי אפשרות להכנס באכסניה זו לדיון מעמיק בנושא, אך אסביר לך על קצה המזלג מדוע מה שנאמר לך אין בו ממש. אימידאקלופריד, שהוא החומר הפעיל בחומרי ההדברה בעלי השמות המסחריים קונפידור, קונפידנס, קוהינור, וכיו"ב, פועל (משתק) על מערכת העצבים של חרקים מוצצי מוהל דוגמת כנימות, פסילות, תריפסים ועוד. זבוב הים התיכון אינו מוצץ מוהל. כל מטרתו היא להטיל את ביצי הנקבה בתוך הפרי המבשיל. לשם כך הזבובה נועצת מטול חד בקליפת הפרי ודרך החור הנוצר היא משחילה את ביציה פנימה. ברור שאימידאקלופריד אין לו כל השפעה על הביצים. על הרימות הבוקעות מהביצים כעבור זמן הוא עשוי היה לפעול אלא שאלו לא ניזונות רק מהמוהל. בעיקר הן מכלות את חומר הפרי עצמו ויוצרות בו מבוכים. כך הוא גם המצב עם רימות וזחלים המתפתחים בחלקים אחרים של הצמח. עקרונית, אם נעלה את ריכוז החומר המוגמע יתכן והיינו יכולים להביא לידי פעולה יעילה כנגד רימות הזבוב, אולם הריכוזים הנדרשים אינם פרקטיים מאחר ומדובר בחומר רעיל גם לאדם אחרי ככלות הכל, ומלבד זאת נצטרך להגמיע את החומר כל שבועיים לערך כדי לשמר רמה קבועה של חומר ההדברה בפרי. זאת מאחר שהביצים מוטלות כל העת ובוקעות באופן נמשך לאורך זמן רב. יתרה מכך, עצם הדקירה של קליפת הפרי על ידי המטול של הזבובה גורם ליצירת פתח חדירה של פתוגנים שונים לתוך הפרי. כל אחד שם לב בוודאי לפרי מרקיב בנקודה מסויימת, או במספר נקודות מסוימות, כאשר כתם של עובש, ירקרק בדרך כלל, מקיף את נקודת החדירה לפרי בלב האזור הרך (רקוב). כנגד פתוגנים אלה הגורמים למחלות ריקבון, אימידאקלופריד חסר כל תועלת לחלוטין.
בעצם, ההצעה שהציעו לך היא לנסות להלחם במחלה במקום למנוע אותה. מלתיון+בומינל, או רשת, ימנעו את הגעת הזבובה לפרי כך שמלכתחילה לא תהיה בעית הדברה של מזיקים בפרי עצמו. אימידאקלופריד, גם לו היה יעיל כנגד תולדות המפגע, היה חייב להיות מוחדר לגוף הפרי בריכוז לא מבוטל ולאורך זמן. גם אם רעילותו של החומר אינה מהיותר חמורות, מדוע שאתה או אני נרצה ששאריות שלו יצטברו בגופנו עם אכילת הפירות, ומה עם ילדים קטנים האמורים להיות חשופים לחומר במשך עשרות שנים מחייהם? המסקנה המתבקשת, מבלי חשיבות לשאלת היעילות, היא כרגיל שמניעת מחלה או נזק של מזיקים טובה מחיסולם של אלה לאחר שאפשרנו להם לחדור לפרי.
ולקינוח, אוסיף כי רשימה מכובדת של מדינות ההולכת וגדלה בקצב מהיר, אסרה כליל בחודשים האחרונים את השימוש באימידאקלופריד (קונפידור ודומיו) בגינון הביתי/עירוני, לאחר שהתברר שיש לו יד באסון הנורא שהתחולל בשנים האחרונות על מושבות דבורים בכל העולם. להזכירך, לדבורים תפקיד מכריע בהאבקת צמחים. אם הדבורים תעלמנה מעל פני כדור הארץ, החקלאות, והטבע בכלל, יהיו בצרה גדולה מאוד ואנחנו עימם. אני מקווה שמדינת ישראל תצטרף בהקדם לאיסור על השימוש בקונפידור ודומיו לטובת הדור שלנו ממש, לא רק לטובת הדורות הבאים.