חומצות הומיות

המנהלים: benyagur, ש. כהן-סיון, גרטמן יואב

חומצות הומיות

הודעהעל ידי יקירשחם » 17 מאי 2015, 07:48

שלום,
לאחרונה אני שומע על חומצות הומיות הרבה דברים טובים כגון שיפור בפוריות הקרקע..
האם זה יכול להוות איכשהוא תחליף לקומפוסט במקום בו יותר קשה להפוך את הקרקע (עצים) ?
ובכלל מה זה בדיוק חומצה הומית?
תודה.
יקירשחם

Re: חומצות הומיות

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 17 מאי 2015, 08:58

המושג ׳חומצה הומית׳ אינו מדויק ועדיף להתיחס במקום זאת ל׳חומצות הומיות׳ ברבים. המדובר בתוצרי פירוק של רקב אורגני המכילים לרוב שתי קבוצות אורגניות אופיניות, קרבוכסילים ופנולטים, המקנות לחומרים אלה תכונות של חומצה אורגנית. החומרים מצויים בכל מקום, בים וביבשה ויוצרים קולואידים המסוגלים לקשור יונים אנאורגניים שונים ושם חשיבותם. כאמור, מדובר באוסף שלם של חומרים ולא חומר אחד, ובין כל אלה אותם החומרים בעלי המשקל המולקולרי הנמוך יחסית מוכרים כחומצות פולביות. חומצות פולביות חשובות גם במערכת החי בכלל, ואצל האדם בפרט. אלה קולואידים המסוגלים לחדור דרך הממברנות של התא, כשהן נושאות איתן את המטען היוני שקשרו, בניגוד לקולואידים רבים אחרים שאינם יכולים לחדור את דופן התא. זה, על קצה המזלג, במענה לשאלתך מהן אותן חומצות הומיות. לחומרים אלה חשיבות רבה בהסדרת תהליכים שונים בצומח (וכמוזכר גם בחי) וחשיבותם בחקלאות רבה. חומצות הומיות מצויות בריכוז גבוה בדשן האורגני הקרוי ׳הומוס׳, והרבה פחות מכך בקומפוסט. האחרון למעשה אינו דשן אל מטייב קרקע, המאפשר איוורור מחד ותאחיזת מים מאידך. הבנת מדברים אלה שקומפוסט אינו תחליף (זול) להומוס. כאשר מתעורר הצורך, לשניהם יש מקום. אם אינך יודע אם יש או אין צורך, נסה לברר במשתלה מקצועית טובה לפני הקניה. ברם, אם הפרוטה מצויה בכיסך, אתה יכול להוסיף הומוס. אולי לא יעזור הרבה אבל לבטח לא יזיק. כאמור, אם אין ידיעה ברורה בצורך, אזי רק למי שמחפש שימוש למזומנים שבכיסו.

אחרי שאמרנו כל זאת, איני ממליץ לגנן החובב לרוץ ולפזר הומוס בכל פינה בגינה. ראשית, החומר יקר. שנית, צריך להיות מודע לצרכי צמח מסוים, ובעיקר להרכב הקרקע המקומית, לפני ש״שופכים״ את הארנק בבור השתילה. ככלל, הייתי משתמש בהומוס בעיקר בטיפוח עציצים וותיקים, בנוסף לדשן בשיחרור איטי, מקום בו מטבע הדברים חומרי ההזנה לסוגיהם השונים מתדלדלים עם הזמן. אין כלל צורך להוסיף הומוס למצע שתילה חדש ובלבד שהוא איכותי וממקור טוב. לצערי נמכרים כל מיני מצעים, והזולים ביניהם אף מגיעים מאולחים בפטריות וגורמי מחלות נוספים. מומלץ להזהר ממצעי שתילה הנמכרים ״בחצי המחיר״.
ש. כהן-סיון

Re: חומצות הומיות

הודעהעל ידי גרטמן יואב » 18 מאי 2015, 06:59

מהנגב הרותח תודה לחברי שמעון על הפירוט.
גם אני ממליץ להשתמש בקומפוסט ,הומוס ודשנים במידה ולא לחפש בהם את הפתרון לכל בעיה באופן מידי.
למרות שיצרני החומרים רוצים להרוויח על חשבוננו .אני נמצא בימים הקרובים בסיור בנגב. אחזור מחא לכבודה קצת לפני סוף החודש.
גרטמן יואב

חזור אל פורום שאלות כלליות

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו 7 אורחים