על ידי ש. כהן-סיון » 24 ספטמבר 2013, 18:41
בהנחה שאינך עובדת בנין וכיו"ב, או חקלאית העובדת בשטח, נראה לי שהעציצים בהם מדובר שוכנים בתוך מבנה כלשהו. אם אכן כך, האפשרות של ציקדות נראית לי רחוקה עד לא ריאלית. האפשרות היותר סבירה היא שמדובר בתטולה (שקיקי ביצים) של כנימה, אולי כנימה קמחית. כנימה זו מטילה את ביציה בחלק האחורי של העלה, כדי להסתיר אותן מפני עינא בישא (טורפים למיניהם), והיא מפרישה עימם ריר דביק כדי שישארו דבוקים לעלה. מהביצים בוקעות רימות אשר מיד מתחילות להיזון ממוהל הצמח המצוי בעלים.
ההדברה היא על-ידי השמדת הכנימות שמטילות את הביצים וגם השמדת הביצים מהן תבקענה הרימות שתהפוכנה בהמשך לכנימות בוגרות, וחוזר חלילה. השמדת הכנימות קלה באופן יחסי, ומתבצעת בעזרת הגמעת קונפידור במצע העציץ. השמדת הביצים קשה בהרבה כי הן אינן פעילות עד לבקיעת הרימות. גם אם נגמיע קונפידור אין ביטחון שפעילותו תהיה עדיין אפקטיבית כעבור זמן כאשר הביצים תיבקענה. לכן צריך לשלב טיפולים מכניים עם טיפולי הדברה. בצד המיכני אני מעדיף שטיפה טובה של הצמח בזרם מים חזק, כאשר את מקפידה לשטוף היטב את פני וגם אחורי כל עלה. ביצי כנימה שכך נעתקו משטח העלה הן אבודות כי עם בקיעת הרימות לא יהיה להן זמין מקור המזון שלהן. שטיפה כזו ניתן לעשות בשטח פתוח מחוץ למשרד, או בחדר אמבטיה אם יש כזה בסביבה. ברם, מאחר שאין ביטחון שבפעולה מכנית כזו נצליח לסלק את כל ביצי הכנימות, ודי אפילו בביצית אחת שתתגלגל תוך מספר שבועות לאוכלוסיה גדולה של כנימות מטילות, חובה גם להפעיל אמצעי הדברה. האמצעי המוכח למקרה כזה הוא קונפידור, אבל צריך להגמיע אותו לפחות 4 פעמים בהבדל של שבועיים בין הגמעה אחת לשניה. באופן כזה נבטיח שיהיה ריכוז מספיק של הרעל במוהל הצמח במשך חודשיים, דבר שיבטיח שלא תהיה תקומה למזיק (הרימות המוצצות את המוהל סופגות את הרעל שמשבש את פעולת המערכת העצבית שלהן ומביא למותן).
הגמיעי בכל עציץ, ובכל פעם, 1 סמ"ק של החומר מהול בחצי ליטר מים, וזאת אחרי שהשקית היטב את העציץ בטרם הוספת תמיסת הקונפידור.