על ידי ש. כהן-סיון » 30 ספטמבר 2013, 06:34
התמונות קטנות בנפח ולא ניתנות להגדלה. כיוצא מכך קשה לבחון בהן פרטים חיוניים. אני אתייחס, לכן, רק לתמונה הראשונה ממנה ברור למדי מה הבעיה. ראשית, מדובר במחלה, ובעצם במחלה קשה חשוכת מרפא, אחת משתי מחלות שמופען דומה מאוד ומוכרות בשם "ירוקת" ועלעלת. אלמלא העובדה כי עד לאחרונה ממש לא התגלתה עדיין בארץ מחלת הירוקת (greening), הייתי בוחר בה כאפשרות הניבטת מהתמונה. מאחר ואין עדויות עדיין לנוכחותה בארץ של מחלה זו אני בוחר באפשרות השניה, מחלת העלעלת (באנגלית היא מכונה המחלה העיקשת, Stubborn disease), המוכרת מהארץ זה עשרות שנים. עלעלת מתבטאת בעלים בעלי כתמים מצהיבים/צהובים לא סדירים במופעם. מראה העלים מזכיר מחסור במיקרונוטריאנטים מסוימים, אלא שלמעשה אין זה כך. המחלה נגרמת על-ידי יצור חד-תאי חסר דופן אשר אינו יכול להתקיים באופן חופשי והוא חיב לכן לשהות בתוך מערכת חיה אחרת. לאורגניזם הזה קוראים ספירופלסמה בגלל צורתו הספירלית, ובמקרה דנן שם גורם המחלה הוא ספירופלסמה ציטרי (Spiroplasma citri)). למותר לציין כי הוכחה של ממש מחייבת בדיקות מעבדתיות, אבל בגן הביתי לא פרקטי לערוך בדיקות כאלה, ודי בהתרשמות מהצמח ותמונותיו.
ואחרי דברי רקע אלה אפנה למה שמעניין אותך במיוחד והוא דרך הטיפול/הדברה. לצערי, אין דרך לרפא את הנגע. המחלה יכולה לקנן בעץ שנים רבות, אבל הוא ילך וידעך. מכל מקום מראהו יהיה לא מלבב ואם, וכאשר, יתן פרי הוא יהיה קטן ומעוות. ההמלצה, לכן היא לסלק את העץ בהקדם ולנטוע במקומו עץ חדש, רצוי לא מאותה משתלה. אין דרך להוכיח זאת במקרה שלך אבל לפעמים העצים מגיעים נגועים עוד ממשתלת הייצור למרות כל הזהירות הננקטת. עם זאת, במקרים רבים הפתוגן מגיע דרך ציקדה שברגיל חיה על בני משפחת המצליבים אבל לעיתים היא פוקדת גם הדרים. מטעם זה כתבתי כי לא ניתן להוכיח היכן נוצרה הבעיה.