טעות בדישון

המנהלים: benyagur, ש. כהן-סיון, גרטמן יואב

טעות בדישון

הודעהעל ידי רחל » 21 אוגוסט 2009, 18:47

שלום לצוות הפורום,

ברשותנו עצי פרי בוגרים כמו גוייבה, פרי הדר, שזיף ומנגו. העצים דושנו ידנית כף דשן 20X20 ב-10 ליטר מים לכל עץ אחת לחודש במשך 4 חודשים (אחרי 3-4 ימים הושקו העצים ידנית עד למילוי גומה פעם בשבוע). כתוצאה ממשטר זה של דישון עלי העצים הצהיבו נשרו, בגוייבה הפרי הפסיק לגדול והתפתחות העץ נעצרה.

כמה שאלות לי אלכם
1. מה לעשות עכשיו? כיצד ניתן להציל את מצב העצים?
2. מה משטר הדישון שהייתם ממליצים לנו לעצי פרי אלו (באופן ידני)? באיזה דשן לדשן? כמה?

בתודה מראש
רחל
רחל
 
הודעות: 2
הצטרף: 21 אוגוסט 2009, 17:59

Re: טעות בדישון

הודעהעל ידי גרטמן יואב » 22 אוגוסט 2009, 16:54

המלצה ראשונית :אל תשתמשו לעולם בדשן 20/20.
כרגע רק מים. השקיה מוגברת בעיקר בגודל מנות המים. כשלושה שבועות. לא לדשן בשנתיים הקרובות. אם ישרדו הצמחים עד החורף,הם יתאוששו לשנה הבאה. ככלל הדישון המבוצע והמומלץ הגינות מופרז. לדשן בעוש שנתיים לכל המוקדם בדשן לעצי פרי,בשחרור איטי. חסכון במים,לא הולך ביחד עם דישון. אם מדשנים צריך להשקות יותר.
גרטמן יואב
 
הודעות: 12564
הצטרף: 24 נובמבר 2008, 10:54

Re: טעות בדישון

הודעהעל ידי רחל » 22 אוגוסט 2009, 19:30

תודה.
רחל
 
הודעות: 2
הצטרף: 21 אוגוסט 2009, 17:59

Re: טעות בדישון

הודעהעל ידי רונית » 23 אוגוסט 2009, 17:40

יואב שלום.
כגולשת באתר כבר זמן רב הפנתי את תשומת ליבו של בעלי להתנגדותכם לדשן 20/20. לצערי לא הצלחתי לשכנעו. בשבוע שעבר היינו בחופשה בצפון ונכנסנו למטע של מושב אודם. חשבתי לתומי שאולי משם תצמח הישועה ושאלתי את בעל המקום מה דעתו על הדשן המדובר. להפתעתי הוא קיבל את דעתו של בעלי ואמר שאין כל רע בדשן הזה. אולי תוכל להרחיב במעט מדוע הדשן לא מומלץ על ידכם. בתודה מראש.
רונית
 
הודעות: 45
הצטרף: 21 ינואר 2009, 13:01

Re: טעות בדישון

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 24 אוגוסט 2009, 13:50

הנה כמה מהסיבות בקצרה:

1. המושבניק הוא חקלאי מקצועי שיודע כיצד לדשן עם הרעל האיום הזה (מינון מדויק ותיזמון), והחקלאות היא כל חייו וראשו עסוק בה כל הזמן. בעלך, לעומת זאת, הוא לכל היותר גנן חובב שיש לו ענינים אחרים על הראש ויחסו המדויק לטיפול בגן משתנה בהתאם ללחצים אחרים שמופעלים עליו. קל לחקלאי בתנאים כאלה להגיש בדיוק(!!!) את הכמויות המתאימות, וקל לבעלך להרוג את הצמחיה על ידי כמויות ותזמון לא נכונים.

2. החומר הזה זול בהרבה מדשן גרגרי. החקלאי צריך להרוויח למחיתו ואם ישתמש בדשן המתוחכם יתכן שיצטרך לפשוט יד כדי להשלים את הכנסתו. הם לא מרוויחים הרבה כיום ממרבית הגידולים חקלאיים. לעומתו, בעלך כנראה משתכר יפה ואין לו בעיה להשקיע בדשן שאינו מזיק ומתאים יותר לאופי התעסקותו האימפולסיבי, עולה ויורד, בצמחית הגן מה עוד שהכמויות שבעלך רוכש הן זעירות ביחס לצרכים של חברו המושבניק. אין לבעלך שום סיבה כלכלית לחסוך על ידי שימוש ברעל ההוא.

3. החומר שאנו מתנגדים לו הוא רעל איום לסביבה. הוא מסיס היטב במים וממהר לזלוג לתהום עם כל השקיה. עם הזמן הוא מגיע למי התהום מהם שותים כולנו. בעלך יכול להרשות לעצמו לשקול שיקולים סביבתיים כאלה. הלחם והחמאה שעליו להניח על שולחן הבית אינם בסכנה עקב התוספת במחיר של הדשן המומלץ לעומת הרעל ההוא. לחקלאי, כפי שכתבתי לעיל, הצורך כמויות בסדר גודל אחר מכל גנן ביתי, בעלות הנוספת מדובר ממש בלחם ובחמאה של ילדיו, ולעיתים זה בעצם לחם ומרגרינה.

מגווןן השיקולים האלה (ויש עוד, כגון הצורך בתוספת מיקרונוטריאנטים, אך נסתפק בסיבות אלה להפעם) מוביל להמלצה הגורפת שלנו להמנע מהשימוש בחומר 20/20/20. אם את רוצה להיווכח על ידי ניסיון פשוט עד כמה מסוכן החומר הזה, קחי בידך חופן והחזיקי אותו שם דקה או שתיים. קחי ביד השניה חופן של דשן בשיחרור איטי והחזיקי גם יד זו קפוצה דקה או שתיים. מאוד יתכן שאת הניסוי תפסיקי כבר אחרי כמה שניות. החומר 20/20/20 היגרוסקופי, סופח מים מלחות האוויר, והופך להיות תערובת של חומצות תוקפניות במיוחד. החופן ביד שלך עלול לגרום לך צריבה חמורה בעור אם תתעקשי להחזיק בו לאורך זמן. שורשי הצמחים עשויים חומרים אורגניים ממש ככף ידנו. מינון גבוה של הדשן, כזה שגננים חובבים נותנים תמיד - אבל תמיד! - מתוך כוונה ל"היטיב" עם הצמחים, גורם עם הזמן להשמדת הצמחים.

אם בעלך לא ישתכנע מכל הטעונים האלה לא תוכלי לעשות יותר דבר. גם לא אנחנו.
ש. כהן-סיון
 
הודעות: 1542
הצטרף: 25 נובמבר 2008, 11:44


חזור אל פורום דישון והדברה

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו 65 אורחים