תודה על התמונות הנוספות. לצערי אין לי מה להוסיף לך, אבל אבהיר שוב מספר עניינים שכנראה לא היו ברורים דים בכתיבתי הקודמת.
1. זיהוי ודאי של הפתוגן אפשרי רק בבדיקה מעבדתית;
2. הפסים השחורים יכולים להופיע בכל עת, לעיתים רק סמוך למות העץ, ויכולים גם שלא להראות כלל;
3. לגבי ההצהבה, לא הבנת את דברי. הסברתי שעקב החסימה של צינורות ההולכה (מפאת ריבוי עצום של הפטריות המיקרוסקופיות), חומרי הזנה ומים לא יכולים להגיע לחלקי הצימוח שמעבר לסתימה. התאים שיפגעו מכך ראשונה יהיו דווקא אלה הסמוכים למקום הסתימה. תאים מרוחקים יותר יש להם עדיין ״אספקה בדרך״, כזו שיצאה לעברם בטרם הפכה הסתימה למוחלטת. בהדרגה, ילכו ויתיבשו אלה הקרובים יותר לסתימה. לכן, איני מתפלא מכך שאת מבחינה בהצהבה, תחילה דווקא בתחתית הענפון. עם זאת, אני לא מבחין בכך ולי נראים דווקא חלקי הענפים המרוחקים יותר כיותר צהובים. איך הדברים מסתדרים? - ובכן, שום דבר אינו החלטי. הסתימה לא בהכרח הרמטית ומעט זליגה ממשיכה לקרות למרות הכל. המעט הזה יהיה זמין כמובן תחילה לתאים הקרובים יותר לאזור הסתימה. הנה הבנת מדברי שהעניינים כלל אינם פשוטים, ואפשר לתרץ את מה שרואים, כך וגם אחרת.
4. אני רואה בתמונותיך הנוספות ענפונים יבשים לגמרי. אומנם הרבה פתוגנים עלולים לגרום למצב כזה של חירכון, אבל הפוסריום היא עדיין בעיני הקנדידט המוביל.
5. לגבי שפיעת השרף, זהו אינדיקטור בטוח לכך שהעצים נפגעו על-ידי גורם מחלה. העובדה שהשרף אינו שופע יותר, לא מעידה שהמחלה חלפה, אלא שפשוט הניסיון של העץ להלחם בגורמי המחלה נכשל. העץ משחרר שרף בניסיון לסתום בעצמו את צינורות ההולכה שבהם נעים הפתוגנים, וכך ״להרעיב״ את אלה למוות. למרבה הצער, לפעמים העץ נמרץ מדי והתוצאה היא שנסתמים גם צינורות הזנה לא פגועים, והדבר דווקא מאיץ את סופו. כפי שכתבתי, אלו תהליכים מאוד מסובכים וקשה על קצה המזלג להסבירם באופן מלא.
לבסוף, מאחר שאת כה אוהבת ולהוטה אחר סוג צמחים זה, אני מצרף לך הפניה לאוסף של סרטוני ווידאו שמהם אפשר ללמוד הרבה על הטיפול והטיפוח של תויה מזרחית ומינים קרובים לה.
הנה:
http://datab.us/Search/Popular%2BThuja% ... faejH8zOwx