דישון

המנהלים: benyagur, ש. כהן-סיון, גרטמן יואב

דישון

הודעהעל ידי lior8888 » 05 מאי 2014, 11:30

שלום,

לאחרונה שתלתי 3 שתילים צעירים - ליצ'י, לימון ותפוז. מאחר ואנחנו מגדלים מטע אבוקדו בסמוך - חיברנו את השתילים הללו כחלק ממערכת ההשקייה של האבוקדו, כך שהם מקבלים השקייה פעמיים בשבוע וכחלק ממנה דישון ב N P K כל השקייה שנייה (דשן "מירב - דשן מסיס מעורב" של חברת דשנים). הנחתי שזה בסדר מבחינת הליצ'י מאחר והוא די דומה לאבוקדו בצרכיו, אך לא ידוע לי מה הדין לגבי ההדרים, ועכשיו גם נתקלתי בהמלצות מעט שונות לגבי הליצ'י. השאלה היא האם הדישון הזה אכן סביר לעצים הללו או שמא יש להחליפו בגופרת אמון או משהו כזה?

תודה ויום טוב
נערך לאחרונה על ידי lior8888 בתאריך 05 מאי 2014, 13:42, נערך פעם אחת בסך הכל.
lior8888
 
הודעות: 18
הצטרף: 28 אפריל 2014, 23:47

Re: דישון

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 05 מאי 2014, 13:17

אנחנו ממליצים להמנע מדישון יתר בגן הבית. אם אתה חקלאי המגדל מטע מסחרי של אבוקדו אתה צריך לדעת שהכללים לגינון ביתי שונים. תקפיד על השקיה ודישון מוסיפים בגן הביתי רק אם מתגלים סימני מחסור. חבל סתם כך להרעיל את מי התהום, וגם לשלם על כך בכסף. בהצלחה.
ש. כהן-סיון
 
הודעות: 1542
הצטרף: 25 נובמבר 2008, 11:44

Re: דישון

הודעהעל ידי lior8888 » 05 מאי 2014, 13:42

ש. כהן-סיון כתב:אנחנו ממליצים להמנע מדישון יתר בגן הבית. אם אתה חקלאי המגדל מטע מסחרי של אבוקדו אתה צריך לדעת שהכללים לגינון ביתי שונים. תקפיד על השקיה ודישון מוסיפים בגן הביתי רק אם מתגלים סימני מחסור. חבל סתם כך להרעיל את מי התהום, וגם לשלם על כך בכסף. בהצלחה.


אני לא מגדל מקצועי כמובן, רק אבי מגדל מטע אבוקדו קטן, "חצי מסחרי" (בעיקרו נועד להקיף את הצימרים), אבל משמש גם כפרנסה קטנה ומשנית. בכל מקרה אנחנו לא מבינים גדולים בכל הנוגע לדישון, אלא אבי מבצע בגדול הוראות דישון שקיבל ממדריך משרד החקלאות בזמנו. העצים יושבים על גדודית בגובה 40 ס"מ והאדמה בה די קלה עם מעט חומר אורגני, כך שזה מעט מדאיג. בכל מקרה כדי להסדיר את עניין ההשקייה חיברנו אותם להשקייה של המטע, אבל כעת נותר לוודא שזה לא יהווה בעיה (?)...

תודה
lior8888
 
הודעות: 18
הצטרף: 28 אפריל 2014, 23:47

Re: דישון

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 06 מאי 2014, 07:54

לא פשוט לענות לך מהטעם שלא לגמרי ברורה המחשבה אשר מאחרי הגידול ״החצי מסחרי״ של אבוקדו. כמה שנים העצים במקום? כמה מים הם מקבלים בשיטת ההשקיה המסודרת שלכם? מה מצבם הכללי, ומהי תנובתם? כל אלה שאלות רלוונטיות כיון שבגידול מסחרי מקבל כל עץ אבוקדו 200 ליטר מים ביום(!!!). אם זו הכמות שאתם מספקים לעצי האבוקדו, הרי שהיא עולה בסדר גודל אחד על דרישות ההדרים ואף הליצ׳י. מספיקה לעצי הדר כמות של 150 ליטר בשבוע (לכל עץ), פחות מהכמות היומית לעץ אבוקדו אחד. אם במונח ״חצי מסחרי״ אתה רומז על כמות כזו לאבוקדו, הרי אחת משתיים: או שבקרבה לפני הקרקע יש מאגר מי תהום זמין, או שעצי האבוקדו לא ישגשגו ויניבו היטב לאורך השנים. בכל מקרה אני מייעץ לך להפריד את קווי ההשקיה, כולל ענין המדשנת.
ש. כהן-סיון
 
הודעות: 1542
הצטרף: 25 נובמבר 2008, 11:44

Re: דישון

הודעהעל ידי lior8888 » 06 מאי 2014, 23:12

כוונתי בגידול "חצי מסחרי" או אפילו "חצי מקצועי" הינה שעיקר תפקידו של המטע כיום הינו להקיף את הצימרים שברשות הוריי וההתייחסות למטע הינה מאד "כללית" (לצערי) - יען ישנו חלק קטן מהעצים שכלל לא מניב, חלק נפלו, טיפול בעשבייה לא נעשה בצורה מסודרת, אין כל דיגום של הקרקע וצרכייה או פעולות כאלה ואחרות ע"מ להשיא פרי - לבד מן ההשקייה הקיצית והדישון הקבוע, וכמובן שכל זה מתבטא ביבול נמוך (שגם הוא לא מנוטר). גיל המטע מעל 20 שנה ומכיל עצים בוגרים בלבד. כל עץ במטע מקבל השקייה פעמיים בשבוע בקיץ (לפי אידוי מגיגית כמובן) משתי שלוחות טפטוף וממספר רב טפטפות שנחות תחת צילו ושורשיו הותיקים מגיעים אליהן, כאשר להדרים ולליצ'י הנ"ל הוצאנו רק שלוחה אחת ולכל הדר הוקצתה טפטפת אחת בלבד (לליצ'י הוקצו יותר). למיטב חישובי (הגס) המטע מושקה כ-50 שעות בשבוע וספיקת הטפטפות הינה כ-2 ליטר/שעה (נבדק), כך שכל הדר אמור לקבל כ-100 ליטר בשבוע והליצ'י אמור לקבל סביב 400. בכל מקרה את רטיבות הקרקע אני מנטר ואני מרוצה ממנה, פחות או יותר (אלא אם כן יש הערה בעניין, שתמיד אשמח לקבל).

מה שמטריד אותי באמת זה עניין הדישון. קראתי פה ושם המלצות לדישון בגופרת אמון או דשן 23-7-23, וכמובן שהמטע לא מקבל אף אחד מאלו בדיוק, אלא ככל הנראה דשן "מירב" 15-0-15 (נטול זרחן) - האם עלולה להתקיים פה בעיה?
אגב, ברשותי דליים של גבישי אמוניה או גופרת אמון (נדרש בירור מעמיק יותר) - האם ניתן להשתמש בהם ע"מ לדשן את הליצ'י - אם כן באיזו כמות?


תודה וחג שמח
ליאור
lior8888
 
הודעות: 18
הצטרף: 28 אפריל 2014, 23:47

Re: דישון

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 07 מאי 2014, 05:22

אין ספק שאתה מקדיש מחשבה רבה לצרכי העצים. לדעתי, אתה אולי מוטרד יותר מהדרוש על-פי תאור המטרה והצרכים. אבוקדו כנוף לצימרים אינו מטע מסחרי, אבל בהחלט יכול וצריך להניב הרבה יותר ממה שאתה מתאר. נראה לי שהעצים מקבלים פחות מים, בהרבה, ממה שנדמה לך. עץ בגיל 20 צריך להיות בשיא הנבתו. כמו כן, יתכן שהם מדושנים לא לפי הצרכים. אני ממליץ לחדול לגמרי מדישון, בטח מדישון מסיס שזמן שיורו בסביבת השורשים מינימלי. נסה להסתפק במים, אבל בכמות נאותה, אלא אם כן הקרקע במקום מאוד דלה וגירית. לידידי יואב, העונה כאן על למרבית הפונים, עץ אבוקדו שגודל מזרע והוא כבן 30 או יותר. העץ מעולם לא דושן והוא נראה ירוק וטוב ואף מניב כמות נאותה של פרי. הוא מטופל כצמח גן ולא מקבל את כמות המים שרשמתי לעיל, אם-כי קרוב לודאי שיש בקרבתו מי תהום. קיצורו של דבר, אם מטרת עצי האבוקדו היא בראש ובראשונה כנוף ירוק, הקפד על השקיה ונתק את המדשנת. כנ״ל לגבי שלושת השתילים החדשים. 3 שתילים לא קשה להשקות ידנית עם צינור לתוך גומה, על-פי צרכיהם. מדוע כל התסבוכת הזו של קו השקיה נפרד לשלושה שתילים?
לגבי דליי הדשן שברשותך, הם כנראה הגורם המטריד אותך במיוחד. מה לעשות בהם? ובכן, אחסן אותם עד לזמן שבו יתברר שחסר חנקן למי מהצמחים. למרות שלא ראיתי את גן ביתך, וגם לא צרפת תמונות, נראה לי מתאוריך שאין כל צורך בתוספת חנקן. בכלל, חומרי דישון הם כימיקלים מאכלים לרוב ובשימוש לא מידתי עלולים לגרום נזק רב. המתן עם יצר הדישון. מדשנים כאשר הצמחים מראים סימני עקה מובהקים המעידים על מחסור בחומרי הזנה, אין מקום להתלהבות יתר. מראה עינים הוא הטוב ביותר. כל עוד הצמחים גדלים ומתפתחים טוב, חבל להרעיף עליהם גורמים שעלולים דווקא להזיק.
ש. כהן-סיון
 
הודעות: 1542
הצטרף: 25 נובמבר 2008, 11:44

Re: דישון

הודעהעל ידי lior8888 » 07 מאי 2014, 16:04

קודם כל אני מודה לך על התשובות המפורטות.
לגבי האמוניה שבדליים אני לא דואג כ"כ, היא פשוט נמצאת שם כשארית טיפול שניתן לפלחה לפני כמה שנים, ומאחר וקראתי כי טיפול בגופרת אמון בליצ'י הוא די יעיל אז הנחתי שאולי ניתן יהיה לנצל את זה - אגב איך אני יודע האם ישנו מחסור בחנקן?
ואם כבר אז כבר - עלי הלימון צהבהבים והעץ לא נראה משהו מהבחינה הזאת, בחלק מהמקומות קראתי שאפשר שזה קשור במחסור בברזל ("בהקת"?) ובחלק קראתי שהעניין נורמלי בעצים צעירים. מה אתה אומר? מצ"ב תמונות...

תודה
קבצים מצורפים
058.JPG
057.JPG
lior8888
 
הודעות: 18
הצטרף: 28 אפריל 2014, 23:47

Re: דישון

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 07 מאי 2014, 18:57

העלים בשתי התמונות לא נראים אומנם במיטבם. אני מסכים עם מי שאמר לך שהעץ צעיר ועדיין נמצא תחת הטראומה של המעבר והשתילה. תן לו זמן והקפד על השקיה סדורה ונאותה ועד הקיץ הוא יתחזק ויתבסס.
יש נטיה לגננים לחשוב ש״מחסור בברזל״ הוא מקור כל הבעיות, בפרט לגבי ההדרים הפופולריים. על-פי רוב אין אמת בדיבורים אלה. בקרקע של הארץ לא חסר ברזל כלל. דווקא יש בשפע, אבל לברזל שני מצבי חימצוןֿ, כאשר מצב אחד יוצר תרכובות מסיסות והמצב השני לאו דווקא. תרכובות הברזל המסיסות מצויות בשפע בקרקע חומצית, או לפחות לא בסיסית באופן מובהק. מאידך, בקרקעות גיריות (=בסיסיות) אין די ברזל זמין (קרי: מסיס סמים) למרות שהיסוד הזה מצוי בשפע בקרקע, אבל כאמור לא במצב מסיס ולכן אינו זמין לספיחה על ידי שורשי הצמחים. אני מקווה שההסבר מובן לך. לא נראה לי שזה המצב אצלך.
ש. כהן-סיון
 
הודעות: 1542
הצטרף: 25 נובמבר 2008, 11:44

Re: דישון

הודעהעל ידי lior8888 » 07 מאי 2014, 19:15

אז אני מניח שאני בינתיים אניח לעץ לחיות ולהתפתח ואם אכן יראה סימני מצוקה משמעותיים אז אפנה אליכם שנית להתייעצות.
תודה! :)
lior8888
 
הודעות: 18
הצטרף: 28 אפריל 2014, 23:47


חזור אל פורום דישון והדברה

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו 3 אורחים

cron