עמוד 1 מתוך 1

אמריליס או היפואסטרום

הודעהפורסם: 01 יוני 2010, 13:53
על ידי דניאל
בחצרי באזור המרכז התקימה משך כמה עשרות שנים מושבה נאה של אמריליס אָדֹם. כל שנה היתה פריחה שופעת (בסתו הַמְּאֻחָר) ולאחר שנבלו הפרחים, בא לבלוב טוב. לפני כמה שנים, חדלה המושבה לפרח והסתפקה בלבלוב, עֲדַין שופע. ממעקב אחרי תשובותיו של כהן-סיון בענין זה לשואלים אחרים וגם בפורומים אחרים, הסקתי (על אחריותי, כמובן) שֶׁחֲדֵלוּת-הפריחה יכולה להיות מָסְבֶּרֶת בכך שהמושבה הזו מוקפת ומוצפת בשטיח של חמציץ נטוי, שהוא צמח פעיל בהטמעה של חנקן אלמנטרי מהאויר והפיכתו לחנקות. חנקות זמינות להרבה צמחים ומשמשות למקור חנקן, אך רכוז מקומי גבוה שלהן, כפי שקים באדמה שמכוסה בצפיפות בחמציץ נטוי, מעכב פריחה (אך לא לבלוב), למשל של אמריליס. ברוח זו, עקרתי באביב שעבר את רב בצלי האמריליס ואחסנתים למשך הקיץ בחדר חשוך וקריר (אך לא מקורר ולא ממזג). בחדש אוקטובר-נובמבר שתלתים מחדש בגנה, אך הפעם במקום מְרֻחָק מחמציצים. הבצלים הצמיחו עלים אך לא פרחו. העלים נבלו במרץ-אפריל. עכשו חדש מאי ושאלתי היא מה עלי לעשות - להניח לבצלים להתבסס במקומם החדש ולקוות שבסתו יפרחו, או לעקרם, לאחסנם (כלעיל) ולקוות. או שמא, לחלק המושבה לשתי קוהורטות ולטפל בכל אחת בדרך אחרת, וכך לתת לבצלי האמריליס הזדמנות לפרח?

Re: אמריליס או היפואסטרום

הודעהפורסם: 01 יוני 2010, 15:10
על ידי ש. כהן-סיון
שלום לך:

אכן הסקת מה שהסקת על אחריותך. על סמך סיפור המעשה בלבד, אני לא הייתי בהכרח מאמץ את סיפור עודף החנקן. זה אפשרי, כמובן, אך חסרים נתונים נוספים על מושבת הבצלים לפני שמסיקים מסקנה כזו. אפשרות מתאימה יותר לחוסר הפריחה היא פשוט צפיפות הבצלים. צמחי בצל רבים יוצרים צמחים-בנות על-ידי חלוקה, קרי: ריבוי א-מיני. כאשר גובר הלחץ על אמצעי המזון במקום עקב ריבוי הבצלים והתחרות בשטח נתון (בצל נוגע בבצל), המשפחה מפסיקה לפרוח. צמחי בצל כאלה (למשל נרקיסים, שום אפריקאי, ועוד רבים רבים) צריך לעקור בזהירות אחת ל- 3-5 שנים, לברור את הבצלים הגדולים והבריאים ולשתול כל אחד מהם בנפרד בגומה משלו, לפחות 20סמ' בין בצל למשנהו. בצלים בודדים, גדולים במיוחד, יפרחו באותה שנה, אך מרביתם ימתינו עוד שנה-שנתיים לפני שיחזרו לפרוח. אם אומנם עקרת בלי לגרום נזק לבצלים, וטמנת מחדש את הבצלים באופן ראוי, היה סבלני והם יחזרו לפרוח במוקדם או במאוחר. לצמחים יש מנגנונים מסובכים ושעון ביולוגי המורה להם מתי לפרוח. לא תמיד שעון זה מתחשב בחוסר הסבלנות שלנו. בהצלחה.

Re: אמריליס או היפואסטרום

הודעהפורסם: 04 יוני 2010, 08:39
על ידי דניאל
תודה לכהן-סיון על התשובה המפורטת והמאלפת - אעשה כדבריך. אני לא חסר-סבלנות - אני סקרן...

Re: אמריליס או היפואסטרום

הודעהפורסם: 13 אוקטובר 2010, 16:23
על ידי איל
שלום,

משתתף חדש, איל ממושב עין איילה.
אוהב אמירילס או היפואסטרום. מעוניין לברר האם הריבוי במחולה ובסעד מקורו בטמפרטורות גבוהות או שמא ביובש יחסי או שאין כלל קשר

תודה

Re: אמריליס או היפואסטרום

הודעהפורסם: 14 אוקטובר 2010, 06:23
על ידי גרטמן יואב
השאלה לא מובנת. מה ענין סעד ומחולה לענין.?הסבר עצמך יותר טוב ונוכל לעזור.

Re: אמריליס או היפואסטרום

הודעהפורסם: 27 אוקטובר 2010, 18:49
על ידי דניאל
האם ב"מחולה" אתה מתכון ל"מכולה" במובן של אדנית, עציץ מארך?

Re: אמריליס או היפואסטרום

הודעהפורסם: 28 אוקטובר 2010, 04:36
על ידי גרטמן יואב
בעיון שני הבנתי את כוונת השואל. בשני הישובים מגדלים את ההיפואסטרום.לא יודע אם גם את האמריליס. אין בעיה לרבות אותם גם במקומות אחרים בארץ.בעובדה ,ישובים אלו התמחו בגידולם ולכן הם מצליחים יותר מחובב/חובבים שרוצים לגדלו בעצמם.יש להם גם מקורות לחומר ריבוי מחו"ל.