שדרוג אדמה קיימת של קבלן (חמרה)

המנהלים: benyagur, ש. כהן-סיון, גרטמן יואב

שדרוג אדמה קיימת של קבלן (חמרה)

הודעהעל ידי ליאוראלב » 06 פברואר 2010, 11:36

היי,

מעוניין לשתול בגינה בעיקר צמחים שבאים ממקומות טרופיים - קרן אייל, שרכים שונים, דקלים (זנב הדג, טבעות), אוזן פיל, וכו'.

רציתי לדעת האם המצע שיש לי כרגע - אדמת חמרה "אדומה" שהקבלן סיפק היא אכן מתאימה?

אם לא מה נדרש לעשות על מנת להכשיר את האדמה לצמחים הללו וכמה זמן נדרש לחכות בין גמר הכשרת האדמה לשתילה של הצמחים.

בברכה,

ליאור
ליאוראלב
 
הודעות: 3
הצטרף: 06 פברואר 2010, 11:32

Re: שדרוג אדמה קיימת של קבלן (חמרה)

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 06 פברואר 2010, 19:33

אין בעיה בשימוש באדמה שציינת. דאג לערבב את האדמה שתוציא מבור השתילה עם קומפוסט ביחס של 1:2 (נפח 1 של קומפוסט על 2 נפחי חמרה). על בור השתילה להיות במידות כפולות (קוטר ועומק) ממידות המיכל בו מגיעים הצמחים מהמשתלה. המתן עם השתילה עד שתעלם סכנת קרה בלילות.
ש. כהן-סיון
 
הודעות: 1542
הצטרף: 25 נובמבר 2008, 11:44

Re: שדרוג אדמה קיימת של קבלן (חמרה)

הודעהעל ידי גרטמן יואב » 08 פברואר 2010, 05:52

חשוב לא פחות לשדרג מקומות בגינה שיתאימו לשרכים המדוברים,מבחינת האקלים(מניעת רוח למשל).אנו ממליצים היום,להשתמש בקומפוסט אמנם. אבל אני מציע לנסות להשתמש בהומוס. פעיולתו מתחילה מרגע הגשתו.לקומפוסט יש זמן שהות לפני שיפעל כראוי.לטענת היצרנים,ההומוס גם שומר יותר דשנים שהוגשו לצמחים. מניסיון אחרים וניסיוני(דל במקרה זה)יש לחומר תגובה טובה מאוד.
גרטמן יואב
 
הודעות: 12564
הצטרף: 24 נובמבר 2008, 10:54

Re: שדרוג אדמה קיימת של קבלן (חמרה)

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 08 פברואר 2010, 06:46

אני מתנגד להמלצות גורפות כאלו לשימוש בהומוס, בפרט כאשר המקור שלהן הוא יצרנים ומשווקים החשודים עלי מראש כבעלי ענין. הומוס כידוע יקר מאוד ביחס לקומפוסט, אבל אין זו הסיבה העיקרית להתנגדותי. המלצה כנ"ל בשם היצרנים מעידה על חוסר הבנת התיפקוד של חומרים אלה. והנה מספר מילים להבהרת הנושא:

הומוס הוא למעשה נגזרת של קומפוסט. הנגזרת עשירה בחומצה הומית שלה תפקיד חשוב בקליטת חומרי הזנה אנאורגניים על ידי שורשי הצמח, ואין לזה דבר וחצי דבר עם "שמירת" הדשנים בקרקע אשר נשטפים, כידוע, על-ידי גשמים ומי השקיה. ריכוז החומצה ההומית בקומפוסט קטן יחסית ולכן תפקודו כמתווך בקליטת אבות מזון חלש יותר. ברם, מיקרואורגניזמים המצויים בקרקע מפרקים את הקומפוסט עם הזמן ומספקים את החומצה ההומית בהדרגה לצורכי השורשים. פעילות מיקרואורגניזמים אלה מאוד אפקטיבית בד"כ בקרקע הגן והרבה פחות מכך במצע משתלות האמור להיות סטרילי. מכאן שלמטרת קליטת חומרי ההזנה חשוב אומנם להשתמש בהומוס בעציצים ואדניות המבוססים על מצע משתלות, ואין לחומר שום ערך מוסף באמת בשימוש באדמת הגן.

עד כאן לענין קליטת אבות המזון. צריך, אולם, לדעת כי לקומפוסט יש עוד שני תפקידים קריטיים שהומוס לא יכול לספק כלל. קומפוסט מטבע הרכבו הוא חומר מעולה לצורך אגירה ושמירה על לחות בסביבת השורשים. בפרט במקרים של קרקעות עניות בחומר אורגני, דוגמת חמרה, הנוטות לחלחל מים במהירות. במקרים כאלה תוספת קומפוסט חשובה מאין כמוה לתאחיזת המים בסביבת השורשים ומניעת בריחתם למעמקים. הומוס, הן בעקב הרכבו והן בעקב הכמות הזעירה המוספת ממנו, אין לו שום משמעות בהקשר הזה. יתרון נוסף שיש לקומפוסט קשור לאיוורור הקרקע, והפעם החשיבות בולטת דווקא בקרקעות כבדות ולא מחלחלות. תוספת קומפוסט לקרקע כזו יוצרת "מעברים" למים ומאפשרת לאוויר לחדור לשורשים. אין להומוס פעילות דומה, שוב, הן בגלל הרכבו והן בגלל ריכוזו בקרקע.

לסיכום: הומוס עשוי להיות יעיל בעציצים. בקרקע הגן הוא גם בזבוז כסף וגם לא נותן פתרון לתאחיזת מים ולאוורור המצע. היום הרשת נגישה לרבים ויש מידע רב על נושאי גינון שונים, דוגמת נושא זה. מומלץ לכן לחפש ולקרוא חומר לפני שמתפתים להאמין לתיאוריות בעיתיות המקודמות על ידי גורמים שלהם יש ענין מסחרי ברור.
ש. כהן-סיון
 
הודעות: 1542
הצטרף: 25 נובמבר 2008, 11:44


חזור אל פורום שאלות כלליות

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו 72 אורחים