גיזום תויות

המנהלים: benyagur, ש. כהן-סיון, גרטמן יואב

גיזום תויות

הודעהעל ידי טריקולורית » 15 ספטמבר 2010, 14:12

לפני חודש וחצי גזמתי את הצד החיצוני של גדר חיה של תויות שנשתלו לפני ארבע שנים. הגובה שלן נע מ-3.5 מ' ל-2 מ', והרוחב כבר הגיע ל-1.5 מ'. הורדתי ממנו 50-40 ס"מ (רק מהחלק הרחב של הצמח כי הן חרוטיות).

בצד הגזום יש הצצה של עלים חדשים אבל בקצב מאוד איטי, ולדעתי ייקחו שישה-שבעה חודשים עד שהוא יתמלא. ממה שקראתי באינטרנט על עיצוב גדר חיה הבנתי שהתחלתי לגזום באיחור מסוים (באחד האתרים באנגלית ראיתי המלצה לגזום בשלב הרבה יותר מוקדם ולתת לגדר להתפתח מראש כגדר גזומה. הבעיה היא שנאמר לי במשתלה וגם ראיתי באינטרנט שתויה ננה מגיעה לגובה של 2 מ' ולרוחב של 1 מ'. רק בחודש שעבר ראיתי בספר של פינס שתויה כזאת היא 6 מ' על 3).

אז אחרי שהתגברתי על האכזבה והשלמתי עם העובדה שהגדר תהיה גזומה (בינתיים רק לרוחב), אני צריכה להחליט מתי לגזום. נראה לי שיהיה צורך לגזום כל 12-9 חודשים. זה אומר שאם אני גוזמת צד אחד בסוף ינואר-תחילת פברואר הוא יתמלא עד סוף הקיץ ואז אוכל לגזום את הצד השני (את שניהם אני לא רוצה לגזום בבת אחת כי זה חושף את החצר).

מה המועד האחרון בקיץ לגיזום כזה? האם סוף יולי זה בסדר? הגיזום הזה היה בבחינת גיזום חירום כי הענפים כבר חדרו לחצר של השכנים, איך מרווחים את זמני הגיזום של גדר כזאת עם הבעיה של החשיפה והצימוח האיטי? האם לתת לצמחים חנקן?

המון תודה מראש.
טריקולורית

Re: גיזום תויות

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 15 ספטמבר 2010, 18:37

אם איני טועה בשדרת התויות שלך דנו לא אחת אבל עדיין לא זכינו לראות תמונה שלהן. לתויה מזרחית, המשווקת בארץ, מספר זנים. המין Thuja orientalis אומנם עשוי להגיע לגבהים כפי שציינת. ברם, הזן הנפוץ ' זהוב ננסי' (Aurea Nana) הוא כשמו - ננסי. כלומר: נמוך. לרוב אינו עולה על גובה של 1.5מ' עד 2מ' במקרה הטוב ביותר. הצימוח איטי. אנא ממך, צרפי תמונות ברורות כדי שנדע מי גדל אצלך, ובהמשך נתייחס גם לעניין הגיזום.

גמר טוב!
ש. כהן-סיון

הודעהעל ידי טריקולורית » 16 ספטמבר 2010, 08:15

בוקר טוב :)

אעלה תמונות אבל זה ייקח קצת זמן.

אוריאה ננה זה על בטוח לא כי רובן עברו מזמן את ה-1.5 מ', ואחת מהן כבר מתקרבת לארבע מ' וזה אחרי ארבע שנים בלבד.

במשתלה אמרו לי שזו תויה גרין ננה.

גמר חתימה טובה!
טריקולורית

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 16 ספטמבר 2010, 09:52

טריקולורית יקרה:

לא נראה לי שיש אצלך מי מזני ה'ננה'. נראה לי שזו תויה מזרחית גרידא, ואולי אחד מזני התויה המערבית. מדוע אינך בוחנת את המצאי באתר המשתלה ומחליטה על-פיו מה מכרו לך? אני מתנצל בשם המשתלה אבל עליך להבין שכולנו בני אנוש העלולים לטעות בכל רגע. אם אמרו לך שזהו זן ננסי, ככל הנראה על פי דבריך טעה מי שאמר זאת. זה אנושי לטעות ובימים אלה אנחנו אפילו מבקשים סליחה על כך מבורא עולם. הנה, על מנת להקל עליך, ההפניה לדף המשתלה המתאר את מגוון המצאי של התויות. החליטי על פי כך מה מכרו לך בזמנו.

http://www.yagurgan.co.il/htmls/AllResu ... searchbox=תויה&x=0&y=0
(בגלל הכלת התיבה העברית 'תויה', כתובת הדף משתבשת. אם אינך מגיעה לדף המסוים, חפשי באתר המשתלה, לא הפורומים, את מילת הקוד תויה).

באשר לגיזום. אני אישית לא מקבל את שיטת הלסרוגין אותה תארת. שימי לב גם לנוהג בגינון העירוני. הם לא גוזמים לשעורין, אלא גוזמים את כל העץ לפי הצורך והתיכנון. ככלל, עדיף לגזום עצים לא חולים/פגועים בלב החורף כאשר ריכוז הפתוגנים באוויר נמוך במיוחד. חתך גיזום הוא פצע לכל דבר, ודרכו עלולים לחדור פתוגנים המצויים לרוב באוויר הקיץ. גיזום בחורף יקטין את הסכנה לעץ ועם ההתחממות באביב יתחדש צימוח מואץ בכל הכיוונים.

בהצלחה וגמר טוב.
ש. כהן-סיון

הודעהעל ידי טריקולורית » 16 ספטמבר 2010, 11:50

לפי מגוון המצאי זו תויה מזרחית פירמידלית זהובה, אבל הרוחב אצלי כבר עבר את המטר, ולפי ההתנהגות של החיות הרעות גם הגובה יעבור את ה-4 מ'.

אצלי הכל צומח יותר מדי. גם הציניה העדינה השתוללה.

אני מבינה שאתה ממליץ לגזום משני הצדדים בסוף דצמבר-תחילת ינואר. אם כך אחכה ארבעה חודשים ואגזום את הצד השני, ובשנים הבאות אגזום את שני הצדדים בו-זמנית.

המון המון תודה :]
טריקולורית

חזור אל פורום צמחיה

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: Bing [Bot] ו 3 אורחים