תאנה חולה

המנהלים: benyagur, ש. כהן-סיון, גרטמן יואב

תאנה חולה

הודעהעל ידי אהוד » 07 אוגוסט 2009, 12:13

מצורף תצלום המציג את הבעיה,אבקש לדעת מה ניתן (אם ניתן) לעשות כדי לרפא?
בתודה
קבצים מצורפים
IMG_0224 (Small).jpg
IMG_0224 (Small).jpg (64.53 KiB) נצפה 6752 פעמים
אהוד
 
הודעות: 21
הצטרף: 15 מאי 2009, 18:01

Re: תאנה חולה

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 07 אוגוסט 2009, 13:21

שלום לך:

מה שאתה רואה על העלה ידוע בשם 'עפצים'. עפצים הם גידול סרטני הנגרם בין על-ידי מזיקים שונים (כנימות, תריפסים, ובעיקר אקריות ופסילות), ובין על-ידי גורמי מחלות (פטריות, בקטריות, ווירוסים).

בין המזיקים היותר מוכרים בפגיעתם בתאנה מוצאים את אקריות הניצן (Eriophyid mite; Aceria fici ) ואת פסילת התאנה (Mycopsylla fici). הפגיעה שלהם מתחילה עוד בהנץ העלה. המזיק משחרר הורמוני גדילה לתוך תאי הניצן כדי לגרום לגדילה בלתי מבוקרת בה הוא משתמש ליצרית "סביבת התרבות פיזית" עבורו. אלה הם למעשה העפצים. לעיתים קרובות עודף ההורמונים ששוחררו גורם לגידול עפצים רבים ללא כל קשר לנוכחות המזיק. כללית, עלה שנפגע בצעירותו על-ידי מזיק כמו אקרית הניצן יגדל מעוות כולו, מלבד העפצים שעליו, עקב מציצת המוהל על-ידי המזיק מהעלעל המנץ, דבר הגורם למות תאים רבים ולעיוות כללי של העלה. איני רואה מצב כזה על העלה שאת תמונתו צרפת. אין בתמונה הזו סימן לנוכחות מזיקים מוצצי מוהל, כגון ההפרשה של טל-דבש המושכת את פטריית הפייחת.

מכאן שנותרה האפשרות של פגיעת פתוגן. פתוגן הפוגע בצורה זו בתאנה היא הפטריה Nectriella pironii. העפצים נותרים תלויים על העלה עד למותו ונשירתו, ואם העלה שורד על העץ, בסופו של דבר ינשור העפץ לקרקע ושם יישאר עד לעונה הבאה (ראשית האביב) כאשר ממנו יבקעו נבגי הפטריה שיחדשו את ההתקפה על העץ (ועצים אחרים בסביבה). אם המצב מורשה להתקיים לאורך זמן, יחלש העץ בהדרגה עקב מות העלים עד שיגיע לסופו.

אין טיפול מוכח להדברת הפטריה. הסירו את כל העלים הפגועים, וגם את אלו שנשרו לארץ, והשמידו אותם (רצוי מאוד לשרוף, או לפחות לאסוף בשקית ניילון, לקשור ולהשליך לאשפה). עלים פגועים בענפים צעירים מומלץ להסיר יחד עם הזמורה עד למרחק של 10סמ´ מתחת לעלה התחתון ביותר שהינו פגוע. את הגיזום לעשות עם כלי מחוטא באקונומיקה. להקפיד לטבול את המזמרה, או כלי חיתוך אחר, בתמיסת אקונומיקה בין חיתוך אחד לשני, על-מנת לצמצם את סכנת העברת המחלה ממקום למקום.

בד"כ התאנה היא עץ חזק מאוד השורד הרבה מהמחלות והפגעים האלה. הסירו את העלים כמתואר לעיל ואין סיבה שהעץ לא יחזור לשגשג.
ש. כהן-סיון
 
הודעות: 1542
הצטרף: 25 נובמבר 2008, 11:44


חזור אל פורום עצי פרי

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו 80 אורחים