בעיה בעץ אבוקודו

המנהלים: benyagur, ש. כהן-סיון, גרטמן יואב

בעיה בעץ אבוקודו

הודעהעל ידי shaharg » 13 יולי 2015, 18:29

הי
בגינתי ישנו עץ אבוקודו בן 5 שנים בערך...לפני מספר ימים הבחנתי בתחתית הגזע מעין כתם לבן קטן (ראו תמונה ראשונה "כתם לבן")...נגעתי בו והוא היה קצת דמוי אבקה.

1.jpg
כתם לבן

בשבת ביקרתי במשתלה והבחור שם אמר לי לקחת סכין יפני ולגרד את זה גם מסביב טיפה לעומק ונתן לי משחה חומה למרוח אחכ.

היום הסתכלתי וישנה הפרשה לבנה ראו תמונה 2 "הפרשה לאחר ניקוי ומשחה"
2.jpg
הפרשה לאחר משחה

האם אכן זהו הטיפול הנכון? אם לא מה עליי לעשות?

תודה
shaharg

Re: בעיה בעץ אבוקודו

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 13 יולי 2015, 21:28

הכתם הלבן על הגזע הוא שרף סוכרי שהתגבש עם צאתו מקליפת הגזע לאוויר. הוא מתוק כמו כל סוכר. מבחינה כימית זהו חד-סוכר ששמו מנוהפטולוז (mannoheptulose) המצוי באבוקדו וידוע כמעכב יצירת אינסולין בגוף (לידיעת סוכרתיים). שפיעת הסוכר הלבן הזה מעידה, כמובן, על כך שהעץ נפגע על ידי פתוגן פטרייתי או בקטריאלי. לרוב, הפגיעה לא נחשבת לחמורה בעצים ותיקים, אך בעץ צעיר כשלך היא עלולה להביא את מותו. הגורמים לפגיעה הם מספר פטריות ובקטריות, ואין טעם לפרט כאן את שמותיהם ומנגנון פעולתם. חשוב לציין שהפגיעה נגרמת בעיקר על ידי משטר השקיה לא נכון. קרי:
1. קרקע לא מנוקזת דיה.
2. כמות מים לא מספקת (ובלבד שהניקוז טוב). אבוקדו בגידול מסחרי מקבל 200 ל׳ מים ליום לכל עץ. הוא צרכן המים הגדול ביותר שבין עצי פרי. בגינון הביתי שאינו מתוכנן להנבה מרובה, די ברבע הכמות הזו אך ממה שרואים בתמונה (טפטפות וצינור עיוור), כנראה שהוא רחוק מלקבל את מה שהוא זקוק לו.
3. השקיה (של צמחיה בסביבה) על ידי מתזים וכו׳ הגורמת לגזע להירטב. גזע רטוב הוא הזמנה פתוחה לפטריות לבוא ולהתישב במקום, באופן מיוחד מדובר בפטריית הפיטופטורה הגורמת לריקבון השורשים. מסיבה לא ידועה, כיב הפיטופטורה נוצר בגובה של כחצי מטר מעל לפני הקרקע.

לעת עתה המצב לא נראה לי מדאיג מאוד. לכן, אם תקפיד על משטר השקיה נכון (כמות הולמת, השקיה סדירה, הימנעות מהרטבת הגזע והענפים) יש סיכוי טוב שעם הזמן העץ יתאושש בכוחות עצמו. אל תשקה יום-יום. די להשקות פעמיים בשבוע (כל 3 ימים) אבל בכל פעם הגש כ-150 ליטר מים לעץ בגודלו הנוכחי. העלה את הכמויות בהדרגה עם השנים, כאשר העץ יהיה בוגר יותר.
ש. כהן-סיון

הודעהעל ידי shaharg » 14 יולי 2015, 19:33

הי תודה רבה על התגובה המהירה.
מספר הערות:

1. הקרקע מנוקזת טוב לטעמי זו אכן דירת גן אולם אין חניון קרקעי או יציקה אחרת מתחת לאיזור.

2. הטפטפות שאתה רואה בתמונה שייכות לעציץ קטן שהיה שם. הצינור החום המגולגל איננו עיוור אלא עם טפטפות.

3. אין השקיית מתזים רק מע השקייה עם טפטפות.

4. כרגע כל הגינה מושקת 5 ימים בשבוע בערך 1.5 כל פעם.
האם לעבור ל 3 פעמים בשבוע לא ישפיע על עצים נוספים ? כמו מנגו ליצי ושאר הדרים?

תודה רבה
shaharg

הודעהעל ידי גרטמן יואב » 15 יולי 2015, 05:36

מה פרוש.:
הגינה מושקת 5 ימים בשבוע בערך 1.5 כל פעם.???????????????????????????????
גרטמן יואב

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 15 יולי 2015, 06:55

אני מניח שכוונת השואל היא ל-1.5 שעות. שגיאה חוזרת על עצמה לציין משך השקיה במקום כמות מים בליטרים. וכי 1.5 שעות עם זרנוק של מכבי אש הוא כ- 1.5 שעות של טיפטוף ממספר נקודות?

לעצם הענין. כתבתי לך מה הכמות המינימלית של מים שאתה צריך לתת לאבוקדו. אני מסופק אם אתה מגיש הרבה יותר מעשירית הכמות הדרושה. לעצים שונים יש דרישות מים שונות. כפי שציינתי, אבוקדו הוא גזלן המים הגדול ביותר שיש בארץ. לעומתו, התאנה תשרוד גם ללא השקיה במשך ימים רבים. האם יעלה על הדעת להניח קו השקיה אחד לשניהם? כך גם עם עצים רבים אחרים שדרישות המים שלהם צנועות בהרבה משל אבוקדו. אני מניח שאתה מעונין בשרידות העץ. אם כן, הקפד על משטר ההשקיה שהוצע לך.
ש. כהן-סיון

הודעהעל ידי shaharg » 16 יולי 2015, 18:22

הי תודה,
אכן הכוונה הייתה לשעה וחצי מצטער על אי הבהירות.

בכל אופן בדקתי את כמות המים יש כ 16 טפטפות מסביב לעץ בספיקה של 1.6 ליטר/ש אני מניח. כלומר בשעה וחצי בערך 38 ליטר לפעם.
היות והוא מושקה 6 פעמים בשבוע ולא חמש כמו שציינתי קודם זה אומר שהוא מקבל 38X6/7 = 33 ליטר לשבוע....אכן מעט מידי לפי מה שציינת.
היות ואנני יכול לפתוח קו נוסף מה שאוכל לעשות זה להוסיף פי 3 טפטפות מסביב לעץ ואז נגיע לכמות סבירה....

אעבור להשקיה כל שלושה ימים ואגדיל את משך ההשקיה בהתאם.

דרך אגב משטר של כל שלושה ימים יהיה נכון גם להדרים ליצי מנגו מקדמיה?

תודה
shaharg

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 17 יולי 2015, 06:01

החישוב שלך שגוי. לפי תאורך אתה מספק כחצי הכמות הנחוצה, ולא המספר שציינת, אלא שאני מטיל ספק בכך. מה פרוש ״כ״ 16 טפטפות? ומתי בדקת אם הטפטפות עדיין פעילות ולא נסתמו חלקית? עבור להשקיה עם צינור, ישירות לגומה מסביב לעץ, ובכמות המתאימה. לגבי שאלתך הנוספת, משקים פעם או פעמיים בשבוע לפי כלל זה: אם הקרקע במקום קלה ומחלחלת במהירות - מחלקים את הכמות השבועית לשתי השקיות. אם הקרקע כבדה ומחלחלת לאט, מגישים את כל הכמות בפעם שבועית אחת.
ש. כהן-סיון

הודעהעל ידי shaharg » 17 יולי 2015, 08:38

למה שגוי? במה טעיתי? אשמח לדעת.

לגבי הטפטפות ספרתי את מספר החורים (להבנתי טפטפות) שיש בצינור מסביב לעץ ובקרבת הגזע. לגבי הטפטפות הן אכן פעילות. (בדקתי שוב היום בבוקר)

לגבי ההשקיה הבנתי - תודה רבה.

שחר
shaharg

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 17 יולי 2015, 11:12

״38 ליטר לפעם״, ויש לדבריך 6 פעמים כאלה בשבוע, ומכאן שהכמות בשבוע היא 38X6=228 ליטר. אבל כפי שכתבתי, אני מסופק שזו הכמות השופעת מהמערכת שלך. כדבריך, הטפטפות פעילות, אבל צריך לדעת באיזו מידה. הנח כוס מתחת לכל נקודת טיפטוף, הפעל את ההשקיה ועקוב אחרי התמלאות הכוס הראשונה. מדוד את הזמן עד לשם. עכשיו, שפוך את המים מכל הכוסות לכלי גדול ומדוד את הנפח. זה מה שנאסף במהלך הזמן שעקבת אחרי הכוס שהתמלאה ראשונה. מכאן תוכל לדעת כמה מים מטפטפים מסביב לגזע העץ בשעה.
ש. כהן-סיון

הודעהעל ידי shaharg » 17 יולי 2015, 18:51

הצדק איתך לא ברור לי למה חילקתי ב7....

אעשה את הבדיקה ואדווח..
תודה רבה.
שבת שלום
shaharg

חזור אל פורום עצי פרי

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו 8 אורחים