על ידי ש. כהן-סיון » 13 יולי 2015, 21:28
הכתם הלבן על הגזע הוא שרף סוכרי שהתגבש עם צאתו מקליפת הגזע לאוויר. הוא מתוק כמו כל סוכר. מבחינה כימית זהו חד-סוכר ששמו מנוהפטולוז (mannoheptulose) המצוי באבוקדו וידוע כמעכב יצירת אינסולין בגוף (לידיעת סוכרתיים). שפיעת הסוכר הלבן הזה מעידה, כמובן, על כך שהעץ נפגע על ידי פתוגן פטרייתי או בקטריאלי. לרוב, הפגיעה לא נחשבת לחמורה בעצים ותיקים, אך בעץ צעיר כשלך היא עלולה להביא את מותו. הגורמים לפגיעה הם מספר פטריות ובקטריות, ואין טעם לפרט כאן את שמותיהם ומנגנון פעולתם. חשוב לציין שהפגיעה נגרמת בעיקר על ידי משטר השקיה לא נכון. קרי:
1. קרקע לא מנוקזת דיה.
2. כמות מים לא מספקת (ובלבד שהניקוז טוב). אבוקדו בגידול מסחרי מקבל 200 ל׳ מים ליום לכל עץ. הוא צרכן המים הגדול ביותר שבין עצי פרי. בגינון הביתי שאינו מתוכנן להנבה מרובה, די ברבע הכמות הזו אך ממה שרואים בתמונה (טפטפות וצינור עיוור), כנראה שהוא רחוק מלקבל את מה שהוא זקוק לו.
3. השקיה (של צמחיה בסביבה) על ידי מתזים וכו׳ הגורמת לגזע להירטב. גזע רטוב הוא הזמנה פתוחה לפטריות לבוא ולהתישב במקום, באופן מיוחד מדובר בפטריית הפיטופטורה הגורמת לריקבון השורשים. מסיבה לא ידועה, כיב הפיטופטורה נוצר בגובה של כחצי מטר מעל לפני הקרקע.
לעת עתה המצב לא נראה לי מדאיג מאוד. לכן, אם תקפיד על משטר השקיה נכון (כמות הולמת, השקיה סדירה, הימנעות מהרטבת הגזע והענפים) יש סיכוי טוב שעם הזמן העץ יתאושש בכוחות עצמו. אל תשקה יום-יום. די להשקות פעמיים בשבוע (כל 3 ימים) אבל בכל פעם הגש כ-150 ליטר מים לעץ בגודלו הנוכחי. העלה את הכמויות בהדרגה עם השנים, כאשר העץ יהיה בוגר יותר.