הצהבה בעלי הלימון

המנהלים: benyagur, ש. כהן-סיון, גרטמן יואב

הצהבה בעלי הלימון

הודעהעל ידי חגית » 01 נובמבר 2013, 08:10

שלום רב,
בגינת הגג שלי גדל לימון ננסי בן כ-6 שנים, במיכל גדול.
הלימון מושקה ומדושן בטפטוף, 4 פעמים ביום, 8 דקות כל פעם.
בחודשים האחרונים החלה הצהבה של העלים, אם כי יש גם עלים ירוקים
והרבה פרי.
טיפול בברזל לא עזר.
האם ניתן לדעת מה סיבת ההצהבה?
תודה ושבת שלום
חגית
קבצים מצורפים
download (1).jpg
download (1).jpg (13.58 KiB) נצפה 3969 פעמים
download (2).jpg
download (2).jpg (13.32 KiB) נצפה 3969 פעמים
download (3).jpg
download (3).jpg (13.66 KiB) נצפה 3969 פעמים
חגית

Re: הצהבה בעלי הלימון

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 01 נובמבר 2013, 11:30

מה זה מושקה בכמות של 8 דקות ליום??? מה זה אומר, וכי הצמחים שותים זמן? עליך לציין כמה טפטפות יש באותו מיכל ומה התפוקה של כל טפטפת ביחידות של ליטרים לשעה. טפטפת טיפוסית מפיקה 2.3 ליטרים מים בשעה, אבל יש טפטפות אחרות בעלות הספק נמוך או גבוה מזה. כדי להדגים לך את האבסורד שבנתון שמסרת, הבה נניח לרגע שיש רק טפטפת אחת והיא מהסוג הטיפוסי. בזמן שציינת תפיק טפטפת כזו כמו מים של 2.3X8/60 שהם 307 סמ״ק, כמות השווה לכוס וחצי תה. מכאן שהשיח שלך מקבל מעט יותר מליטר מים ביום, או כעשרה ליטרים בשבוע, בעוד הוא זקוק ל-50 ליטרים בשבוע. מכאן תביני שהשיח בעקה הנעשית חמורה במיוחד לאור זה שאת מרעילה אותו באופן קבוע עם דשן שאני מניח מגיע ממדשנת אוטומטית. בכמות כזו של מים ועוד בהשקיה לשעורין 4 פעמים ביום, ובהנחה של מיכל ראוי בגודלו, ספק אם יש בכלל נגר מתחתית המיכל או שהוא קטן ולא מספק. אם כך הם פני הדברים, לא מן הנמנע שהדשן הלך והצטבר במצע והשיח גדל כיום למעשה בתוך מליחה. שטפי עתה את העציץ בכמות של 30 ליטר (מצינור) כך שיהיה נגר משמעותי ומתמשך מתחתית המיכל. חזרי על הפעולה עוד פעמיים בשני הימים הבאים. כך תשחררי את המצע, ושורשי השיח, מעודף המלחים המצויים שם. למותר לציין שהמלצתי החד משמעית היא שתסלקי את אותה מדשנת, ולא רק לשיח זה.
באשר לשאלה, מה מציק לו בפרט לא אוכל להתיחס על סמך התמונות המיניאטוריות שצרפת. אנא צלמי תמונות שנפחן עד 250K וצרפי כאן שוב. אם אכן הדשן הוא ממדשנת קרוב לודאי שמדובר ברעל הנוראי 20/20/20. אין בו טיפה של מיקרונוטריאנטים ויתכן שהשיח סובל ממחסור חמור בכאלה, ובפרט באבץ. יש סימנים לכך בתמונות הזעירות שהעלית. מאידך, אם בין העורקים הירוקים שבעלים המצהיבים את מבחינה בנקודות ירוקות, מעין כתמים ירוקים זעירים, יתכן מאוד שהעץ נפגע במחלה קשה ועתידו לא ברור. כאמור, העלי תמונות ראויות לבחינה קרובה וננסה לעזור לך.
ש. כהן-סיון

הודעהעל ידי חגית » 01 נובמבר 2013, 21:55

שלום רב,
תודה רבה על התשובה המפורטת.
אנסה לברר את שיעור כמויות המים שהעץ מקבל.
בינתיים שטפתי היטב את המצע, כפי שהנחית אותי, ואעשה זאת שוב גם בימים הקרובים.
אני מצרפת תמונות של עלים בודדים, בתקוה שניתן יהיה להבין מה הבעיה.
הצמחיה בגינת הגג שלי שתולה במצע שרובו פרלייט.
הדשן נקרא אולטרא דשן, ולפי מה שרשום על התוית הוא מכיל זרחן, חנקן, אשלגן
ו TE +.
האם תוכל להמליץ לי איך אוכל לדשן את הצמחים כראוי, ולספק להם את כל
מה שהם זקוקים לו ?
לצערי לא הצלחתי למצוא בעצמי מספיק מידע על השקיה ודישון של צמחיה במיכלים.
שוב תודה
חגית
קבצים מצורפים
DSC01941.JPG
download.jpg
download.jpg (11.52 KiB) נצפה 3959 פעמים
download (2).jpg
download (2).jpg (11.28 KiB) נצפה 3959 פעמים
חגית

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 02 נובמבר 2013, 22:48

TE פירושו Trace Elements, כלומר יסודות במינון זעיר. זה לא אומר מי הם יסודות אלה ומה ריכוזם. בעיקרון, החומר הוא 20/20/20 ולא הייתי מייחס חשיבות כלשהי להצהרה המצומצמת ״TE״. מכל מקום, התמונות החדשות (רק הראשונה היא בנפח ראוי) לא מאששות מחסור באבץ אלא דווקא מעידות על פגיעתה של מחלה. מראה העלים מזכיר את המופע של מחלת הירוקת (greening), אלא שלא ידוע כי מחלה זו הגיעה ארצה. מחלה הדומה לה היא מחלת העלעלת (באנגלית היא מכונה המחלה העיקשת, Stubborn disease), המוכרת מהארץ זה עשרות שנים. עלעלת מתבטאת בעלים מצהיבים המזכירים במופעם מחסור במיקרונוטריאנטים מסוימים, אלא שלמעשה אין זה כך. המחלה נגרמת על-ידי יצור חד-תאי חסר דופן אשר אינו יכול להתקיים באופן חופשי והוא חיב לכן לשהות בתוך מערכת חיה אחרת. לאורגניזם הזה קוראים ספירופלסמה בגלל צורתו הספירלית, ושם גורם המחלה בהדרים נקרא לכן ספירופלסמה ציטרי (Spiroplasma citri)). זו רק השערה, כמובן, והוכחה של ממש מחייבת בדיקות מעבדתיות שאינן פרקטיות לצרכי הגן הביתי

לצערי, אין דרך לרפא את הנגע. המחלה יכולה לקנן בשיח שנים רבות, אבל הוא ילך וידעך. מכל מקום מראהו יהיה לא מלבב ואם, וכאשר, יתן פרי הוא יהיה קטן ומעוות. כרגיל, הייתי ממליץ לעקור את הצמח ואחרי החלפת המצע וחיטוא המיכל (רחיצה באקונומיקה) לשתול במקומו צמח בריא. במקרה שלך אני מוכן להמליץ על השארת הצמח ובחינתו שוב באביב. בינתיים, השלימי את שטיפת המצע, פזרי דשן בשיחרור איטי מתחת לנקודות הטיפטוף, והקפידי להשקות היטב באופן שמים יגרו תמיד מתחתית המיכל. דווחי לנו באביב (אפריל-מאי) על מצבו. יתכן שיהיה די בטיפול זה, ואם לא אז יהיה הזמן המתאים להחליף אותו.
ש. כהן-סיון

הודעהעל ידי חגית » 03 נובמבר 2013, 08:53

תודה רבה רבה !!!
שיהיה שבוע נפלא.
חגית

הודעהעל ידי דניאל ו » 09 דצמבר 2013, 21:56

שלום,
היום נתקלתי בעץ דומה אצל חבר ורציתי לדעת מתי הזמן המתאים
לגיזום הענפים ע"מ לתת לעץ צורה יותר נעימה לעין (העץ עומד במרפסת)?
שאלה נוספת היא מה כמות המים המומלצת לעץ בגובה 40 ס"מ עם נוף בקוטר דומה?
דניאל ו

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 10 דצמבר 2013, 16:22

זה הזמן לגיזום, כאשר קר וריכוז הפתוגנים באוויר נמוך. מומלץ למרוח משחת עצים על הגדמים. לגבי השקיה: צמח בעציץ/מיכל משקים באופן כזה שהמצע לח תמיד אבל לא מוצף. בקיץ יש להקפיד על כלל זה במיוחד. חצי שעה לאחר השקיה יש להרחיק את עודפי המים שהצטברו בצלחת התחתית. אם לא הצטברו עודפי מים, סימן שלא הגשנו כמות מים מספיקה.
ש. כהן-סיון

חזור אל פורום עצי פרי

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו 16 אורחים