ריבוי חרצנים בלימונים

פורסם:
10 נובמבר 2012, 16:09
על ידי rgivony
אני גר בגדרה ויש לי שני עצי לימון כבני 15 שנים (נטעו על ידי הבעלים הקודמים של הבית שנבנה לפני כ-15 שנה).
בשנים קודמות נתנו פרי לימון גדול וכמעט ללא חרצנים.
השנה הלימונים קטנים באופן משמעותי עם הרבה מאוד חרצנים. האם יש משהו שאני צריך לשים לב אליו בכדי שבשנה הבאה העץ יחזור ללימונים גדולים עם מעט מאוד חרצנים?
העצים מושקים במערכת ממוחשבת של כ-80 ליטר לשבוע בחודשי הקיץ.
תודה על תשובתכם. אני נעזר רבות באתר שלכם ומודה לכם מאוד על אתר שימושי ונהדר.
עמוס
Re: ריבוי חרצנים בלימונים

פורסם:
10 נובמבר 2012, 23:15
על ידי ש. כהן-סיון
השאלה שלך מעניינת, אבל התשובה עליה מחייבת הבנה בסיסית של תהליך הרבייה בעולם הצומח. אנסה להסביר לך על קצה המזלג מה קרה/קורה אצלך ככל הנראה.
לרוב המכריע של מיני וזני ההדר, כולל זני הלימון, תכונה של הפריה עצמית. פרוש הדבר הוא שהחלק הנקבי בפרח (השחלה באמצעות הצלקת שעל עמוד העלי) מופרה על-ידי החלק הזיכרי, שהם האבקנים שעל אותו פרט ממש, באמצעות גרגרי האבקה שהם נושאים. לצורת הפריה זו קוראים הפריה עצמית. ברוב הצמחים ההפריה מוגבלת באופן כזה שמקור החלקים הנקבי והזיכרי המשתתפים בתהליך הוא בשני פרטים שונים, וזאת על-מנת למנוע ניוון גנטי. מעבר להפריה עצמית, בהדרים ובעוד צמחים מוכרת עוד תופעה לא רגילה הנקראת פרתנוקרפיה. בצמח פרתנוקרפי השחלה מופרית מאליה, בלי כל התערבות של אבר מין זכרי. למעשה, בזנים הפרתנוקרפיים חסרים אברי המין הזכריים, האבקנים, ולכן אין כל אפשרות להפריה עצמית. ברור מאליו שבמקרה הזה של יצירה פרתנוקרפית של פרי, אין כל הפריה של השחלה ומכך נובע שהביציות שבשחלה לא יכולות להתפתח לכדי זרעים (זרע בצמח הוא המקביל לעובר בממלכת החי). פרי כזה הוא לכן חסר זרעים, או לכל היותר בעל שיירים מנוונים של מה שהיה אמור להיות זרעים פוריים לו ההפריה היתה רגילה. עוד עובדה אשר חשוב לשים אליה לב קשורה בהפריה פרתנוקרפית. פרי בלתי-מופרה כזה אינו נחשב על ידי מערכת הצמח לפרי ראוי להתפתחות והוא נוטה ליפול בעודו חנט צעיר. הדבר דומה מאוד גם במערכת היונקים, כולל האדם כמובן, בה הנקבה תפיל לרוב עובר פגום שאינו ראוי לקיים את המשכיות המין.
ואחרי דברי פתיחה אלה הבה נבחון את המקרה אצלך. אני מניח שאצלך שתול זן פרתנוקרפי אשר, כמוסבר לעיל, מניב פרי ללא זרעים. העובדה שפרי זה הוא גם גדול באופן יחסי תובן לאור ההערה לעיל על הנטיה של העץ להשיר מעליו חנטים פרתנוקרפיים רבים. נותרת כמות קטנה יחסית של חנטים השורדים את שלב המיון הזה, ומאחר שכל אמצעי ההזנה של העץ מרוכזים עתה במספר קטן של חנטים הם גם מצליחים לגדול יותר מכרגיל (רגיל=פרי שנוצר בהפריה מינית). עד כאן הבננו את המצב שהיה אצלך בתחילה. מה קרה בהמשך? - קרו ככל הנראה שני דברים. העברת האבקה מהאבקנים לצלקת במיני ההדר נעזרת ברוח אבל בעיקר בביקור של דבורים. נראה שלאזור שלך הגיעו דבורים שלא ביקרו הרבה לפני כן. הסיבות לביקורן עתה עשויות להיות רבות, אבל הסביר ביותר הוא שבסביבתך מצויים עצי לימון נוספים. מעוף הדבורה מעץ כזה המצוי בסביבה לעץ שלך יגרום להפרית הפרחים אצלך. ההפריה תבטיח שני דברים: אחוז קטן של נפל, כלומר פרי רב יותר ולכן גם קטן יותר בגודלו, וכמו כן הופעת זרעים בתוך הפרי.
מהתאור הזה הבנת כי אין לך שליטה רבה לא על גודל הפירות ולא על מספר הזרעים בפרי. הופעת הדבורים אינה סדירה ואם יהיה להם מקור צוף מושך יותר יתכן שלא יבקרו אצלך שוב, או באופן לא סדיר עם הפסקות. אם כך יקרה "יחזור המצב לקדמותו" מבחינתך, אבל לא הייתי בונה על זה.
מעבר לכל ההסבר הזה עלי להעיר לך כי כמות המים השבועית שאתה מגיש לעץ הינה רק מחצית, ואפילו קצת פחות מכך, מהכמות המומלצת. גם מחסור כזה במים יכול לתרום לגודלו הקטן של הפרי, ואם בנוסף המחסור במים ישפיע על הפריחה הרי שגם השיבוש בהפריה יושפע מכך. דברים אלה מסובכים למדי ואי אפשר לנתח עבורך את המצב במלואו מבלי לדעת באיזה זן מדובר ומבלי לבחון את העץ בשטח. דאג להשקות ולדשן כראוי ובזה תעשה את שביכולתך לעזור לעץ להניב פרי ראוי מבחינתך. אם גם יתר הגורמים ישתפו פעולה לא מן הנמנע שתקבל, לפחות מעת לעת, פרי כלבבך.