על ידי ש. כהן-סיון » 17 פברואר 2012, 12:16
חשוב לצרף תמונה כיון שלסק יש מספר רב של מחלות, אבל על סמך התאור המילולי הנראית לי ביותר היא מחלת הגרב. הנה אעתיק לך כאן מה שכתבנו בעבר לא אחת בעניין זה.
השסק סובל ממחלות רבות, ועיקרית שבהן היא מחלת הגרב. למעשה מחלת הגרב נגרמת על ידי מספר פטריות שונות, אחת מהן (Spilocea eriobotryae) מיוחדת לשסק, ואחרות הן פתוגנים של גלעיניים אחרים (דוגמת הפטריה הגורמת לגרב התפוח, Venturia inaequalis ) הנטפלים לעיתים גם לשסק.
לגבי טיפול במחלה, חומר ההדברה הטוב ביותר כנגד המחלה הזו נקרא קפטן (Captan), אלא שחומר זה לא מורשה לשימוש על ידי מי שלא הורשו לכך. כך גם עם החומר מרפאן של מכתשים ואחרים. במשתלות ניתן למצוא שילוב של שני חומרי הדברה יעילים בשם ספרול+מנצידן המורשים לשימוש בגינת הבית. אלה חומרים רעילים ויש לנהוג בהם זהירות, לפי ההוראות על האריזה. מלבדם, חומר נוסף יעיל מאוד כנגד המחלה ולכן מומלץ להשתמש בו הוא קוסייד. הוא אומנם לא חומר רעיל במובן של הרשומים לעיל (אין בעיה לגעת בו; כמובן לא להגיש לפה ולבלוע...) ולכן מתמיה שלא ניתן להשיגו במשתלות. תוכלי להשיג אותו בכל חנות לחקלאי במושבים פעילים, או בחנויות עירוניות דוגמת "הגרעין" וכו´. אפשר להשתמש גם בקרוביו: צ´מפיון, בורדזול, קופרוקס ועוד, כולם חומרי הדברה מבוססי מלחי נחושת. לשאלתך, חומרים אלה הם הכי קרובים למה שקרוי "הדברה אורגנית", אומנם אלה חומרים אי-אורגניים אם את מתמצאת בדקויות הכימיות.
ועתה לטיפול עצמו. ראשית חובה לאסוף ולסלק לאשפה אם יש מסביב לעץ עלווה שנשרה ממנו או עלווה פגועה עליו. אם את מבחינה בזמורות משחירות או מתיבשות, גיזמי אותן והרחיקי לזבל (עדיף לשרוף). כאשר גוזמים צמחים צריך להקפיד לטבול את כלי הגיזום בתמיסת אקונומיקה בין חיתוך אחד למשנהו. זאת, על-מנת למנוע העברת מחלה מאיבר חולה לאיברים בריאים. חשוב למרוח על חתכי הגיזום משחת עצים.
לגבי הריסוס כפעולה מונעת, אותו יש לבצע בסתיו ובמהלך החורף. עתה משהפגיעה קיימת כבר, נהגי לפי הוראות אלה: מרגע שתבחיני בניצני פריחה התחילי מיד בריסוס העץ בתדירות של אחת ל- 10-14 ימים. המשיכי בכך עד לאביב (סוף מרץ). לא לרסס בימים בהם צפוי גשם. אם תקפידי על ההוראות העץ ישתחרר מהפטריה שהתישבה עליו. יש לשסק צרות אחרות (זבוב הפירות, חרכון האש, ועוד), לכן חשוב לפקוח עליו עין מרגע שיפרח.
בהצלחה.