עמוד 1 מתוך 1

עץ זית

הודעהפורסם: 26 אפריל 2011, 12:22
על ידי חן אהרון
שלום
יש לי בגינה זית ברנע בן 3 / 4 שנים. נקלט כבר לפני שנתיים וצומח נהדר. בשבוע האחרון ענפים רבים (כ 70% מכלל הענפים) החלו להתייבש. העץ נטוע בסמוך לזית סורי שלא נפגע ומהצד השני יש עץ לימון בו אני מטפל בקונפידור בעקבות אש המנהרות יש גם שני עצי תאנה בסביבה (לא יודע אם יש קשר אבל זה המצב). מקבל השקייה של כ 50 עד 70 ל' לשבוע בשני סבבים.
מה זה? מה לעשות?
תודה רבה
חן

Re: עץ זית

הודעהפורסם: 27 אפריל 2011, 07:58
על ידי גרטמן יואב
נראה כמו פגיעה של חומר ריסוס כלשהוא. האם ריססתם נגד עשבים בזמן האחרון?
כמו כן מבקש דוגמאות מענפים פגועים וענף בריא להשוואה.פשוט להביא אלי למשתלה.

Re: עץ זית

הודעהפורסם: 27 אפריל 2011, 19:32
על ידי חן אהרון
תודה רבה על התגובה.
אמנם ריססתי לפני כחודשיים בגינה, אך בכלל לא קרוב לחלק זה (ממש מעבר לבית, ובנוסף העצים שליד עץ זה לא נפגעו כלל). האם ישנה סיבה נוספת אפשרית לפי דעתך?
אני גר בגבעת ישעיהו מרחק של כשעתיים נסיעה מיגור ולכן אני לא חושב שאצליח להגיע עם הענפים. האם לדעתך יש מה לעשות בנוגע לבעיה?
תודה רבה
חן

Re: עץ זית

הודעהפורסם: 27 אפריל 2011, 22:54
על ידי ש. כהן-סיון
אולי זכור לך מה גדל באותו מקום לפני ששתלת את הזית? האם עגבניות, חצילים, או אולי תפ"א או פלפל? או שמא זה היה חלק משדה דלועיים או כותנה? העץ שלך נפגע פשוט מאוד על ידי פטריה העונה לשם Verticillium dahliae וגורמת למחלה הקרויה בעברית דוררת. הצמחים הנ"ל כולם רגישים למחלה זו, אלא שלמזלם הם חד שנתיים והפטריה לא מצליחה לחסלם בטרם הסתיימה העונה. מאידך, פטריה זו עשויה לשרוד בקרקע גם 15 שנה עד שמגיע פונדקאי מתאים וההתקפה מתחילה. החדשות הרעות הן שהפטריה קטלנית ברוב המכריע של המקרים. סיכויי ההישרדות של העץ לאורך זמן קטנים מאוד. אין טיפול כימי נגדה, אבל אם אתה רוצה לעזור לעץ נסה לחטא את הקרקע חיטוי סולרי שיביא להשמדת הפטריה. אם התהליך לא יהרוג את העץ וכן יהרוג את הפתוגן המצוי בקרקע, יש סיכוי שהעץ יתאושש. את החיטוי הסולרי תעשה על ידי כך שתכסה את סביבת העץ ברדיוס של 3מ' לפחות ביריעת ניילון שקופה ואיכותית. קבע אותה במקום עם משקולות אבן והשאר אותה שם במהלך כל הקיץ. אם יש סיכוי כלשהו להציל את העץ אז רק בדרך זו. אם ינצל הוא יתחיל להתאושש בעונה הבאה. אם תחליט לסלק את העץ, עקור עימו מקסימום שורשים ושרוף אותו כליל. לאחר מכן אל תשתול דבר במקום אלא אם ביצעת חיטוי מלא של הקרקע תחילה.

Re: עץ זית

הודעהפורסם: 28 אפריל 2011, 23:37
על ידי חן אהרון
שוב תודה רבה על התגובה המהירה.
לסיום, האם יש צורך / תועלת בגיזום הענפים המתים?
כאשר אני מבצע את החיטוי הסולרי האם יש להמשיך בטיפול כרגיל בעץ (השקייה, דישון, וכו')?
תודה
חן

Re: עץ זית

הודעהפורסם: 29 אפריל 2011, 05:54
על ידי ש. כהן-סיון
כמובן! הטיפול חיב להמשך כרגיל, ובפרט ההשקיה, הקפד מאוד עליה במיוחד במצב זה בו הטמפ' בקרקע עולה מאוד במהלך החיטוי. מאידך, מאחר שחיפוי הניילון ימנע התאדות, רווח את ההשקיות. השקה רק כשתרגיש שפני הקרקע מתחילים להתיבש. הזהר לא ליצור מצב של קרקע מוצפת מים, דבר העלול להביא מחלות אחרות של ריקבון השורשים. לפני תחילת התהליך נקה היטב את העשבייה מסביב ועדור את הקרקע לאיוורור. אין צורך לדשן בתקופה זו. גזום את הענפים היבשים ושרוף אותם במקום מרוחק. דווח לנו כאן אם הטיפול יעלה יפה, זה חשוב לנו ולקוראינו. בהצלחה!