על ידי ש. כהן-סיון » 01 ספטמבר 2010, 18:14
שאלתך מוכרת ונשאלה הרבה מאוד פעמים בעבר. גם התשובות מצויות בארכיונים וחיפוש לא מסובך היה מספק לך את התשובות. הנה תשובה שנתתי לפני מספר שנים ואני מעתיק אותה כאן למענך:
פרחי השעונית הנאכלת, כפי שהצמח נקרא בעברית, עקרים לגבי האבקה עצמית.
נחוצה התערבות של מאביק, או יד אדם, על-מנת להעביר גרגרי אבקה מאבקני פרח אחד לצלקת של פרח שני. אוסיף עובדה חשובה מאוד אך לא ידועה לרבים. התפתחות הפרי תלויה בכמות הזרעים הנוצרים, ומספרם של אלה תלוי בכמות גרגרי האבקה המגיעים אל הצלקת ומפרים את הביציות. אם עקב האבקה לקויה, נוצר מספר קטן של זרעים, לא יתפתח פרי כלל או לא יתפתח תוכן בתוך קליפת הפרי ויתקבל פרי חלול באופן חלקי או מלא. תוכן הפרי מיוצר לטובת הזרעים, ומיעוטם של אלה פירושו מיעוט מקביל בתוכן. בפרח השעונית יכולים להתפתח עד 350 זרעים. אם לא מופרות ל-פ-ח-ו-ת 100 ביציות, ונוצרים לכן לפחות 100 זרעים, מה שיתקבל יהיה קליפה ריקה, פחות או יותר. אם אין כלל הפריה, לא תהיה חנטה של פרי והפרח יבול. בדקי אם דבורים, שהן המאביק העיקרי של פסיפלורה, מבקרות את השיחים. אם אין דבורים, תוכלי לעזור ע"י האבקה ידנית. כדי לבצע את ההאבקה צריך ללמוד את מבנה הפרח המיוחד הזה כדי להכיר מיהם האבקנים והיכן הצלקות. לטובת העניין אני מצרף את התמונה הבאה אשר הותאמה לצרכי קוראי עברית. יש להמתין להבשלת גרגרי האבקה, עובדה המתבטאת בכך שניעור או גרוד קל בעזרת Q-tip גורם לנשירתם. אספי את גרגרי האבקה מפרח אחד ו"צבעי" בהם את הצלקת של פרח אחר. אחרי אימון תלמדי איך לעשות זאת נכון. קווי בנוסף שהדבורים תגלינה את קיומו של הצמח שלך. בהצלחה ושנה טובה.
- קבצים מצורפים
-
