תאנים נופלות

המנהלים: benyagur, ש. כהן-סיון, גרטמן יואב

תאנים נופלות

הודעהעל ידי dudi0007 » 04 מאי 2010, 07:24

שלום רב!
אני גר בבאר שבע יש בגינתי עץ תאנים נאה שהניב פרי בעבר.
השנה התאנים נופלות צעירות, ניסיתי יותר מיים, וניסיתי פחות, מה עושים?
תודה
dudi0007
 
הודעות: 20
הצטרף: 20 אוגוסט 2009, 20:10

Re: תאנים נופלות

הודעהעל ידי גרטמן יואב » 05 מאי 2010, 05:52

חלק מהתאנים הן זכריות תמיד ונושרות בלי להבשיל. השאלה ,האם יש גם תאנים בשלות בעונה. ? על תשנה טיפול אלא בדוק אם גזע העץ לא נגוע בנובר גזע כלשהוא.רואים במקרה כה חורים בגזע.מהם נופלים גללי נסורת. לפעמים זה קרוב לקרקע ואז קשה לזהות זאת בדקו ושאלו שוב אם צריך.
גרטמן יואב
 
הודעות: 12561
הצטרף: 24 נובמבר 2008, 10:54

Re: תאנים נופלות

הודעהעל ידי dudi0007 » 23 מאי 2010, 20:19

שלום יואב..
שאלתי בתאריך 4.5 על תאנים נופלות לפני הבשלתם,אין בגזע שום סימן למזיקים .איך אני יכול לדעת את מין התאנה ז או נ? ואיזה עוד סיבות יכולות להיות לנפילת הפרי.
תודה רבה..
dudi0007
 
הודעות: 20
הצטרף: 20 אוגוסט 2009, 20:10

Re: תאנים נופלות

הודעהעל ידי גרטמן יואב » 24 מאי 2010, 05:35

אם בעץ הניב בעבר אז יניב גם בעתיד. אני מנסה להבהיר:חלק מהתאנים הצעירות הן זכריות וינשרו תמיד. החלק האחר אמורות להבשיל.אינך יכול ואני איני יכול ,להגדיר מי מהן זכרית ומי מהן נקבית. אלא אם נפתח ונספור את הפרחים בתוך הפגה. מזכיר הפגה/התאנה היא תפרחת. כל גרעין בפנים הוא חלק מפרח שהוא הפרי שלו.
גרטמן יואב
 
הודעות: 12561
הצטרף: 24 נובמבר 2008, 10:54

Re: תאנים נופלות

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 24 מאי 2010, 09:31

שלום לך:

נראה לי שדברי ידידי יואב קצרים ולא מדויקים והם עלולים להטעות אותך וקוראים אחרים. הטענה כי חלק מהתאנים הצעירות הן זכריות "וינשרו תמיד" וחלקן נקבי היא פשוט לא נכונה ונובעת מניסוח לא מוצלח של הדברים. למען האמת צריך להודות כי ההסבר לשאלתך נראה תחילה מסובך, ודורש עיון זהיר כדי להבין את הסיטואציה בעץ המאוד פופולארי הזה. הסבר מלא לתופעה שמטרידה אותך נתתי במספר הזדמנויות, בכל פעם שמשתלות יגור החליפו ושידרגו את גירסת האתר. אשר על כן אני מעתיק לך כאן את שהסברנו בעבר, כולל הבקשה החוזרת לחפש בפורומים הישנים, דבר שהיה מקל עליך וגם עלינו. הנה הטקסט מן האתר הקודם:

****************

"... אני מניח שתבואנה עוד שאלות רבות על עץ חשוב זה בהמשך העונה ולכן אני "מקדים תרופה למכה" ומוסיף פה פרטים כלליים בתקווה שחיפוש, גם אם מוגבל, יועיל לענות על חלק לפחות משאלות אלה. בסוף תמצא גם מעט התיחסות לשאלתך באופן ספציפי.

השאלה בדבר פרי תאנה לקוי חוזרת כאן מספר רב של פעמים, ומן הראוי לכן להבהיר מספר עובדות בנושא לטובת כלל המתעניינים. ראשית נבהיר: התאנה היא צמח דו-ביתי. כלומר, בצמח הזה יש פרטים שנושאים עליהם פרחים נקביים בלבד ופרטים אחרים נושאים פריחה זכרית. וכך מכירים בעץ תאנה נקבי הנבדל מעץ תאנה זכרי. ואחרי הקדמה חשובה זו, נשוב להסבר התופעה עלי שאלת.

מה שבשפת היום-יום נוהגים לקרוא פרי התאנה אינו אלא הפרח, או נכון יותר לאמור התפרחת, של העץ. תפרחת זו מכונה בשם פגה, והיא אופיינית לכל בני הסוג של הפיקוס. התאנה, כידוע היא מין בסוג פיקוס השייך למשפחת התותיים. הפגה היא בעצם מצעית בשרנית אשר עליה ("מבפנים") מסודרים עשרות פרחים קטנים חד-מיניים אשר לכל אחד מהם 3-5 עלי עטיף זעירים. התפרחות על עץ זכרי , כוללות הן פרחי זכר והן פרחי נקבה. כל פרח זכרי בהן כולל 3-5 אבקנים. במקביל, התפרחות הנקביות (כלומר פגות של עץ נקבי שפרחיהן הצמודים למצעית הם נקביים) מאופינות ע"י פרחים נקביים להם עלי אחד שעל קצה עמודו שתי צלקות. מאחר שהתפרחות (פגות) בעצם סגורות, הפריית הצמח קשה במיוחד. התפתחה סימביוזה בין עצי הפיקוס ובין סוג של צרעות קטנות המסוגלות לחדור לפגה דרך "העין" אשר בחלקה המרוחק מהעוקץ הנושא אותה.
הצרעות החודרות לתפרחת של הזכר מטילות את ביציהן בפרח הנקבי, ותוך כדי תנועתן בפגה הן אוספות אבקנים מהפרח הזכרי אותם הן תבאנה בהמשך לפרחים נקביים על עץ הנקבה. מן הביצים שהוטלו (בפגות של הזכר!) מתפתחות רימות המתגלגלות בהמשך לצרעות זכרים ונקבות. הזכר אינו מסוגל לעוף ונשאר כלוא בפגה. ניתן לראותו אם פותחים פגה של עץ זכר. הנקבות הן בעלות כנפיים ויוצאות דרך "העין" להפרות פגות אחרות בשלב הבא. בעקב הרימות, הפגות של העץ הזכרי אינן ראויות למאכל אדם, אם בכלל הן מגיעות לכדי הבשלה. לרוב הן נושרות כ"פרי בוסר" רקוב חלקית או מלא. מטעם זה, קרוי עץ התאנה הזכרי "תאנת השדה" או בלועזית : קפריפיקוס, שפירושו הוא "תאנת עיזים", כי הפגות ראויות למאכל עיזים בלבד. בנבדל מהעץ הזכרי, בעץ הנקבי רק פרחי נקבה. לפרחים אלה יש עלי גבוה במיוחד המונע מהצרעות החודרות פנימה ומאביקות את הפרחים, מלהטיל את ביציהן בהם. התוצאה היא פגות מופרות המבשילות ואשר לא מתפתחות בהן רימות (כמעט ולא, צריך להוסיף). תאנים אלה טובות למאכל אדם וקרויות "תאנת הגן" או "תאנה תרבותית".
נסכם: התאנה היא צמח דו-ביתי, יש בה עצי זכר ונקבה. פגת הזכר כוללת גם פרחי נקבה בעלי עלי נמוך המעודד הטלת ביצים בהם ע"י החרק המאביק החודר דרך הפתח הקטן ("העין"). תוך כדי תנועה בתוך הפגה הצרעה מתכסה אבקה מאבקני הפרחים הזכריים, ובבואה אל פרח נקבי בפגה של עץ נקבה היא תפרה אותו אך לא תוכל להטיל בו ביצים. נא לשים לב לעובדה כי בפגות הזכר נותרים הצרעים הזכרים אשר אינם מסוגלים לעוף. לכן, אם פוערים תאנה (ירוקה, קטנה עדיין) ומוצאים בה צרעונת שחורה קטנה, כמעט בטוח שמדובר בעץ זכרי. נוסיף עוד כי במהלך אלפי שנים פותחו זני תאנה שונים וביניהם גם תאנים פרתנוקרפיות אשר לא זקוקות כלל להאבקה על-מנת לפתח פרי (פגות בשלות).
ועתה לבעיה בה נתקלים רבים. ובכן, ברוב המכריע של המקרים בהן תאנים לא מבשילות ונושרות במצב בוסר חצי-רקוב או כמושות וכיו"ב, מדובר בעצם בתאנה זכרית, או זן כלשהו של תאנת השדה. תאנה כזו עשויה לתת מעט פרי אכיל לקראת סוף הקיץ (פרי אפיל), אך לא מן הנמנע שלפחות חלק מפגות/פרי אלה תהינה נגועות ברימות של הצרעה. עץ כזה מן הראוי להרחיק ולהחליף בעץ נקבה ממקור אמין. האחרונים הם, כאמור, לרוב בכלל פרתנוקרפים ואינם תלויים בצרעה להאבקה, וגם אם חודרת אליהן הצרעה היא אינה יכולה להטיל בהן את ביציה ובכך לקלקל את הפרי למאכל.
ולגבי שאלתך (סוף סוף) יש זנים, דוגמת הסמירנה אשר מוצאה מתורכיה, הנותנים שני מחזורי פרי כאשר הראשון, בד"כ, דורש הפריה ואילו השני פרתנוקרפי. צורת הפרי הפרתנוקרפי עשויה להיות שונה, ואף שונה במאוד, מצורת הפרי הרגיל. כך תבין את "פחיסות" הפרי כפי שאתה מדווח. אני משער שהעץ השתול אצלך הוא אומנם הזן הידוע בשם סמירנה. בעניין המזיקים יואב כבר ענה לך תשובה מלאה. במקרה דנן אלה הן רימות של זבוב הפירות בעיקר, אם-כי בחלקן הקטן אלו עלולות להיות רימות של צירעת התאנה.
עוד על הנושא המעניין של פירות מיני הפיקוס בכלל והתאנה בפרט ניתן לקרוא, בין היתר, בכרך מס´ 10 של האנציקלופדיה "החי והצומח של ארץ-ישראל" בהוצאת משרד הבטחון והחברה להגנת הטבע. אני מקווה שעזרנו בזאת לעשות מעט סדר בנושא הכואב לרבים".

**************

כאמור, כל הנ"ל נכתב בקונטקסט של שאלה מסויימת וחלק מהדברים לא שייכים לשאלתך, אבל אני סמוך ובטוח שקריאה זהירה הבהירה לך את המצב לאשורו.
ש. כהן-סיון
 
הודעות: 1542
הצטרף: 25 נובמבר 2008, 11:44

Re: תאנים נופלות

הודעהעל ידי צופית2 » 22 מאי 2015, 00:03

תודה על התשובה המפורטת.
בהמשך להסבר אשאל: אני משריש ענפים מעצים מניבים, ולפיכך כנראה נקבות, שנבחרים בקפידה. מכיוון שבזמן ההשרשה העץ לא משנה את מינו, אפשר להניח שגם העצים הצעירים הם נקבות. אבל לא פעם קורה לי שהעץ החדש לא מניב או מניב פירות קטנים ויבשים

האם יתכן שפשוט אין צרעות באיזור שלי (בשרון)? או שיש הסבר אחר
תודה
צופית2
 
הודעות: 1
הצטרף: 21 מאי 2015, 23:56

Re: תאנים נופלות

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 22 מאי 2015, 12:17

ייחורים יוצרים צמחים הזהים בתכונותיהם לצמח האם. לכן, אם הייחור נעשה מענף של עץ נקבה, גם העץ החדש יהיה מטיפוס נקבה. בענין טענתך, איני יודע מה הסיבה אלא אם כן אותם ייחורים שנכשלו נעשו מחוטרים (״חזירים״) שיצאו מכנת העץ. בהנחה שעץ המקור היה מורכב, קרוב לודאי שהכנה היתה מטיפוס תאנת השדה שהיא עץ חזק במיוחד עמיד כנגד מחלות ולכן מתאים לתפקיד. כמובן שהחזירים האלה גם הם מטיפוס זכר, וכל ייחור שיעשה מהם יהיה כמוהם. בדוק אם זה מה שקרה אצלך.
ש. כהן-סיון
 
הודעות: 1542
הצטרף: 25 נובמבר 2008, 11:44


חזור אל פורום עצי פרי

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: Bing [Bot] ו 7 אורחים