הרכבה וקיטום של עץ הדר

המנהלים: benyagur, ש. כהן-סיון, גרטמן יואב

הרכבה וקיטום של עץ הדר

הודעהעל ידי חנה » 29 מרץ 2013, 11:03

הפעם יש לנו חידה מורכבת (לפתרון ערך סנטימנטלי חשוב):
לפני מס' שנים לקחנו ענפים מעץ הדר שהיה מיועד לכריתה בגלל פיתוח אזורי, בעל תכונות מיוחדות שרצינו לשמר. עשו עבורנו את הרכבה בשני עצים ושמרו על העצים המורכבים בזמן שלא היינו בארץ, כך שלא היינו מעורבים בשלבי ההתפתחות הראשונים. בשלב מסויים נעשה חיגור לעצים הקטנים ובהמשך נקטמו ענפים כך שענף נבחר יוכל להמשיך ולהתפתח. עכשיו באביב מציצים ענפים חדשים וכשהסתכלנו על העץ מקרוב על-מנת לבחור מה לקצץ ומה להשאיר, לא היה ברור לנו בעצם אם בעבר נגזם הענף הנכון. להבנתנו, לפי מראה עיניים (ראה תמונה מצורפת), נעשה החיגור בגבעול של הכנה המקורית מעל מקום ההרכבה. הבעיה היא שלא ברור לנו בעצם מדוע יש צורך בחיגור בכנה, הובלת מוטמעים לשורש וחיזוק שלו נראים לנו דווקא תהליך חיובי, מדוע לעצור אותו? מכאן התעוררו ספיקות לגבי הבחירה הנכונה של הענף המוביל. היום מציצים ענפים חדשים ממקום הקיטום הישן, כך שאם נעשתה טעות וזהו בעצם הרוכב שבו אנו מעוניינים, יש כאן הזדמנות לתיקון. אין לנו כל ניסויון קודם עם עצי הדר בכלל והרכבות בכלל, כך שנשמח לקבל הבהרות והמלצות.
מקווה שהצלחתי להבהיר את הנתונים, חג שמח ותודה מראש.
קבצים מצורפים
mandarin2.jpg
חנה
 
הודעות: 67
הצטרף: 15 אוקטובר 2010, 10:45

Re: הרכבה וקיטום של עץ הדר

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 29 מרץ 2013, 11:54

נראה לי שאת מבלבלת מושגי יסוד. כנה היא הבסיס של העץ. בוחרים כנה שתתאים לאזור הגיאוגרפי ולטיב הקרקע כדי לצמצם אפשרויות למחלות, בפרט מחלות ויראליות. בהנחה שההרכבה בוצעה כנדרש, מקור הכנה בעצים שלך אינו בענפים שאספת מהעץ אליו יש לך סנטימנטים. ענף זה שימש בתהליך ההרכבה ליצירת הרוכב. הרוכב הוא הבסיס לעץ החדש והפרי שהעץ יתן הוא הפרי שהיה על ענפי העץ המקורי ממנו בא הרוכב ("עץ הסנטימנטים"). נראה לי שההרכבה בוצעה בשיטה של הרכבת חליפין בה מרכיבים עין על פריצה חדשה מגדם הכנה. כעבור כחודש מההרכבה מסירים את התחבושת ונותנים לעין החדשה לפרוץ ולהחליף את הענף המקורי של הכנה. החיגור עליו את כותבת נעשה במטרה לעזור לעין לפרוץ. הוא נעשה באזור שמעל להרכבה. לא מדובר בחיגור ממש, אלא במה שקרוי "חירוק" שהוא מעין חצי חיגור. לאחר שהעין פורצת ומלבלבת מגרדמים סופית את נוף הכנה המקורית. ממה שנראה בתמונה הרי שהענף החסר מימין הוא הענף שגורדם. מתחת לו פרץ הענף המורכב מהעין והוא זה הנראה פורץ משמאל.
אם ההרכבה אכן בוצעה כפי הבנתי, הרי שאין כל בעיה ואת יכולה להסיר (בעצם חייבת) את הצימוחים החדשים מקצה הענף המגורדם מימין, אחרת הכנה תשוב ותשתלט על העץ. מאידך, יתכן ולא כך היה תהליך ההרכבה. זאת עליך לברר עם מי שביצעו את ההרכבה. אם זה לא אפשרי, ואת רוצה "לשחק אותה על בטוח", תני לענפים החדשים לפרוץ ובחני בבוא העת אלו פירות מתקבלים מהם. אם אלו ענפי הכנה המקורית, הפרי יהיה בלתי אכיל, דמוי פרי החושחש. שוב, הטוב ביותר הוא לבדוק אצל מי שביצעו את ההרכבה. אם זו היתה הרכבת חילוף באמצעות עין, אזי מה שנראה משאל הוא בסיס העץ החדש.
ש. כהן-סיון
 
הודעות: 1542
הצטרף: 25 נובמבר 2008, 11:44

Re: הרכבה וקיטום של עץ הדר

הודעהעל ידי חנה » 30 מרץ 2013, 00:07

תודה על התשובה המפורטת. אין לי בלבול במושגים, מן הענפים שאספנו אכן נלקחו עיניים ש׳הושתלו׳ על הכנות (חושחש ווולקה). ההסבר שלך לגבי החירוק אכן מתאים, מסביר את מה שרואים בעצים הצעירים ואני מבינה שהבחירה נכונה ויש להמשיך ולשמור על בלעדיות של הענף הנוכחי.
זו מסקנה מאד משמחת! תודה רבה וחג שמח
חנה
 
הודעות: 67
הצטרף: 15 אוקטובר 2010, 10:45


חזור אל פורום עצי פרי

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו 13 אורחים