הבדל בין קומפוסט להומוס

המנהלים: benyagur, ש. כהן-סיון, גרטמן יואב

הבדל בין קומפוסט להומוס

הודעהעל ידי אסףג » 14 פברואר 2010, 10:28

שלום רב,
בהמשך לשאלה שנשאלה בפורוסם זה גלבי עיתוי הדישון.
מהו ההבדל בין הקומפוסט להומוס. בהנחה ששמתי ממש עכשיו הומוס וקלטרתי פנימה, האם צריך גם להוסיף קומפוסט? אני מדבר על עצי הדר, פרי (תפוח, אגס, שזיף, שקדיה). מהו המינון של הקומפוסט לעצים הנ"ל? אם כן, האם צריך לשלב את הקומפוסט עם דלי מים לכל עץ?
אסףג
 
הודעות: 78
הצטרף: 02 יוני 2009, 08:28

Re: הבדל בין קומפוסט להומוס

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 14 פברואר 2010, 18:43

אנא קרא את שהיה לנו לומר בנושא שוב הפעם רק לאחרונה. בחלון החיפוש הקלד את שם השירשור: שדרוג אדמה קיימת של קבלן (חמרה) ותמצא שם תאור מלא להבדל בין השניים. במידה רבה ההומוס שהוספת לעצי הדר וכיו"ב היה ביזבוז כסף. העצים זקוקים קודם כל לדשן ושני אלה אינם דשן במובן הרגיל אלא מתווכים בקליטת הדשן על ידי השורשים. קומפוסט חשוב לצמחיית הגן גם בגלל תפקידו בטיוב הקרקע ותאחיזת מים. הומוס הוא חומר יקר ומוטב להשאירו לשימוש בעציצים ואדניות. הכל תמצא בהפניה. קלטר סביב כל עץ שק קומפוסט אחד. לשאלתך בענין הוספת דלי מים, אין לזה שום משמעות. צמחים צריכים להשקות באופן סדיר ואין בין זה לקילטור קומפוסט דבר.

קישור לשרשור "שדרוג אדמה קיימת של קבלן":
viewtopic.php?f=3&t=1312

אני מתנגד להמלצות גורפות כאלו לשימוש בהומוס, בפרט כאשר המקור שלהן הוא יצרנים ומשווקים החשודים עלי מראש כבעלי ענין. הומוס כידוע יקר מאוד ביחס לקומפוסט, אבל אין זו הסיבה העיקרית להתנגדותי. המלצה כנ"ל בשם היצרנים מעידה על חוסר הבנת התיפקוד של חומרים אלה. והנה מספר מילים להבהרת הנושא:

הומוס הוא למעשה נגזרת של קומפוסט. הנגזרת עשירה בחומצה הומית שלה תפקיד חשוב בקליטת חומרי הזנה אנאורגניים על ידי שורשי הצמח, ואין לזה דבר וחצי דבר עם "שמירת" הדשנים בקרקע אשר נשטפים, כידוע, על-ידי גשמים ומי השקיה. ריכוז החומצה ההומית בקומפוסט קטן יחסית ולכן תפקודו כמתווך בקליטת אבות מזון חלש יותר. ברם, מיקרואורגניזמים המצויים בקרקע מפרקים את הקומפוסט עם הזמן ומספקים את החומצה ההומית בהדרגה לצורכי השורשים. פעילות מיקרואורגניזמים אלה מאוד אפקטיבית בד"כ בקרקע הגן והרבה פחות מכך במצע משתלות האמור להיות סטרילי. מכאן שלמטרת קליטת חומרי ההזנה חשוב אומנם להשתמש בהומוס בעציצים ואדניות המבוססים על מצע משתלות, ואין לחומר שום ערך מוסף באמת בשימוש באדמת הגן.

עד כאן לענין קליטת אבות המזון. צריך, אולם, לדעת כי לקומפוסט יש עוד שני תפקידים קריטיים שהומוס לא יכול לספק כלל. קומפוסט מטבע הרכבו הוא חומר מעולה לצורך אגירה ושמירה על לחות בסביבת השורשים. בפרט במקרים של קרקעות עניות בחומר אורגני, דוגמת חמרה, הנוטות לחלחל מים במהירות. במקרים כאלה תוספת קומפוסט חשובה מאין כמוה לתאחיזת המים בסביבת השורשים ומניעת בריחתם למעמקים. הומוס, הן בעקב הרכבו והן בעקב הכמות הזעירה המוספת ממנו, אין לו שום משמעות בהקשר הזה. יתרון נוסף שיש לקומפוסט קשור לאיוורור הקרקע, והפעם החשיבות בולטת דווקא בקרקעות כבדות ולא מחלחלות. תוספת קומפוסט לקרקע כזו יוצרת "מעברים" למים ומאפשרת לאוויר לחדור לשורשים. אין להומוס פעילות דומה, שוב, הן בגלל הרכבו והן בגלל ריכוזו בקרקע.

לסיכום: הומוס עשוי להיות יעיל בעציצים. בקרקע הגן הוא גם בזבוז כסף וגם לא נותן פתרון לתאחיזת מים ולאוורור המצע. היום הרשת נגישה לרבים ויש מידע רב על נושאי גינון שונים, דוגמת נושא זה. מומלץ לכן לחפש ולקרוא חומר לפני שמתפתים להאמין לתיאוריות בעיתיות המקודמות על ידי גורמים שלהם יש ענין מסחרי ברור.
ש. כהן-סיון
 
הודעות: 1542
הצטרף: 25 נובמבר 2008, 11:44


חזור אל פורום דישון והדברה

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: Bing [Bot] ו 56 אורחים