פרחי בשמת

המנהלים: benyagur, ש. כהן-סיון, גרטמן יואב

פרחי בשמת

הודעהעל ידי לולו » 16 אוקטובר 2009, 10:04

יש לי פרחי בשמת בעציצים והם עומדים בחצר באיזור מוצל מחום השמש,
עד כה הם היו הצלחה ממש, עם פריחה מרהיבה.
משהו "אוכל" אותן בזמן האחרון, לא את כולן, ולא ברור לי מה זה.
כל הצמחים הנפגעים נמצאים באותו מקום, ועציצים שעומדים במקום אחר לא קרה להם דבר (בינתיים ) ואני חוששת שגם הם יפגעו.
ברור לי שזה איזה שהוא מזיק מן החי עושה זאת, אבל לא היה שם שום דבר הנראה לעין, הגבעולים פשוט קורסים בעודם ירוקים ואחר כך הם נרקבים ונעלמים.
לפני שהבנתי שיש בעיה כלשהיא, שתלתי שתילים חדשים באותו עציץ והם "נאכלו" תוך מספר ימים.
ואז העברתי עציץ "בריא" ופורח לאותו מקום, במקום זה שנהרס, על מנת למלא את החסר שם, ווגם הוא החל לדעוך.

מה לעשות ?
האם יכול להיות שהמקום נגוע ? יש דבר כזה ? ואם כן אז במה ?
אולי האדמה בעציצים נגועה ? אבל זה לא היה כך עד לפני חודשיים.
מה התרופה לזה ?
תודה ושבת שלום
לאה
לולו
 
הודעות: 60
הצטרף: 08 פברואר 2009, 12:08

Re: פרחי בשמת

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 16 אוקטובר 2009, 10:35

אף אחד לא "אוכל" את הצמחים שלך. הבעיה היא מחלה פטריתית הנגרמת על-ידי פטרית הריזוקטוניה (Rhizoctonia
spp). הפטריה שוכנת קרקע/מצע ושם היא תוקפת את הגבעולים, בפרט בקו ההשקה שלהם עם פני הקרקע/מצע. בנקודה זו מתפתחים כיבים חומים ובהמשך הגבעול נרקב ומתמוטט, ועימו דועכת וקומלת העלווה. לעיתים הפטריה תוקפת ישירות את העלווה ונוצרים כיבים עליה אשר יכולים להראות לך כאילו מישהו נוגס בעלווה. הסיבה מס' אחת לבעית הריזוקטוניה היא השקית יתר, עד כדי יצירת מצע ספוג לאורך זמן, מבלי לאפשר ניקוז הולם מתחתית העציץ (הסירי צלחות תחתיות אם יש כאלו). אל תתני לאף אחד לספר לך שאין בעיה עם עודף מים לצמחים! צמחים רבים רגישים למה שקרוי בז'רגון מקצועי "רגליים רטובות". מעבר לעודף מים, המחלה משגשגת כאשר הצמחים שתולים בצפיפות. צריך לרווח את הצמחים, אפילו באותו עציץ או מיכל. עד כאן זה מסביר איך עציצים מסוימים נפגעו ואחרים לא. בהמשך את מספרת שכאשר העברת עציץ ממקום מרוחק לאותו אזור נגוע, נפגע גם הוא. פתרון התעלומה הוא ככל הנראה בטיפול (השקיה, גיזום, הוספת דשן, מגע ידיים, וכיו"ב) לו זכה העציץ החדש במקביל לעציצים הנגועים. את פשוט העברת את גורם המחלה מאחד לשני, כמובן בלי שהיית מודעת לכך.

ניתן לטפל במחלת הריזוקטוניה באמצעות תכשירים קוטלי פטריות אך לא הייתי ממליץ עליהם אחרי שהצמחים כבר נפגעו בצורה כה קשה. עדיף לרכוש עציץ חדש, זה זול יותר ובטוח יותר. השליכי את הצמחים החולים יחד עם המצע לאשפה, ואת המיכל/עציץ ריחצי היטב באקונומיקה לפני עשיית שימוש חוזר בו. להבא הקפידי להשקות רק כאשר הקרקע/מצע מרגישים כמתיבשים למגע הידיים, או אם את מבחינה בכך שהעלים "שומטים ראש", שזה סימן מובהק למחסור במים. אף פעם אל תשקי באופן שהעלווה תרטב! אומנם בחורף הגשם מרטיב את העלים וגם המצע עלול להעשות ספוג במים, אך אז הטמפ' נמוכה ופעילות הפטריה יורדת מאוד.
ש. כהן-סיון
 
הודעות: 1542
הצטרף: 25 נובמבר 2008, 11:44


חזור אל פורום צמחיה

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: Bing [Bot] ו 58 אורחים