על ידי ש. כהן-סיון » 10 מאי 2009, 13:09
שלום לך:
אומר לך מיד כי מראה העלים "לא מוצא חן בעיני". בדרך כלל, צריבה היקפית, כפי שרואים בכמה עלים על העץ שלך, פרושה אחד: פגיעה של בקטריה קטלנית בשם Xylella fastidiosa הגורמת למחלת חירכון סופנית. אני מסייג את דברי בכך שלא שמעתי עד היום על פגיעת הפתוגן הזה במטעי אבוקדו בארץ, אבל המחלה ידועה ממקומות אחרים בעולם ויתכן שהיא כבר קיימת גם אצלנו. ללא בדיקה מעבדתית לא ניתן יהיה לשלול או לאשר את הפגיעה. יש גורמים נוספים למחלות חירכון, מרביתם פתוגנים פטריתיים, כגון Botryosphaeria spp. ו- Fusicoccum spp הגורמים למחלת חירכון בשם Dothiorella. מחלה זו מתאפיינת בהתיבשות חלקית או מלאה של עלים, ולעיתים גם זמורות וענפים קטנים. העלים נותרים תלויים על ענפיהם במשך חודשים ואינם נושרים. פרי על ענף פגוע משחיר ומצטמק. לעיתים גם מופיעים כיבים על הגזע התחתון. על מחלה זו קל יחסית להתגבר ואינה גורמת למוות בהכרח. צריך לגזום ולסלק את כל הזרדים/ענפים היבשים וכמובן את כל העלווה הפגועה. כל אלה הם מקור לנבגי הפטריה, ולכן לסכנה ממשית של התפשטות המחלה. דברים אלה אמורים לגבי כל פטריה וחשוב לדאוג לסניטציה טובה כדי להחליש את גורם המחלה ולא לאפשר לו להתבסס.
מאחר שעל סמך תמונות בלבד איני יכול לומר לך, לצערי, מי פגע בעץ שלך, אני ממליץ שתנהג כפי שציינתי לגבי פגיעת מחלת הדיטיורלה, כלומר סלק את כל מה שיבש ופגוע על העץ. אם אתה גוזם זמורות יבשות, הקפד לטבול את כלי החיתוך בתמיסת אקונומיקה בין חיתוך אחד למשנהו. גזום כל איבר כזה באופן שתרד עד ל-10סמ' אל תוך החלק הבריא. וחשוב מכל, המשך לעקוב מקרוב אחר העץ ודווח לנו כאן על שינויים, בין שתבחין בהחמרה של המצב ובין שתגיע למסקנה שהסכנה חלפה.
לבסוף, אבוקדו הוא עץ הפרי בעל צריכת המים הגדולה ביותר. במטעים מניבים הוא מקבל 200 ליטר מים ביום(!!). הכמות שאתה נותן לו אין בה די כדי לעזור לו להתגבר על הבעיות. מאידך, אנחנו בימים קשים מאוד למשק הים ואיני מעודד אותך להוסיף מעבר לכך. ברם, אני קורא לכל מי שחשקב נפשו בפרי הזה לקנות אותו בשוק ולא לגדל אבוקדו בגן הבית.