מספר שאלות לפיתוח הגן

המנהלים: benyagur, ש. כהן-סיון, גרטמן יואב

מספר שאלות לפיתוח הגן

הודעהעל ידי user » 02 דצמבר 2009, 22:06

שלום,
קודם כל רציתי לברך אתכם על האתר האינפורמטיבי ובעיקר הפורום, שניתן לראות בו את המומחיות הרבה המופגנת ע"י העוזרים, הטעם הטוב והתשובות המפורטות שתכופות ניתנות לשואלים למיניהם.

אני מעוניין להביא את הגינה הקטנה שלי לניצול מקסימלי (במסגרת הטעם הטוב) וברצוני לא להשאיר כמעט מקום "לא מנוצל" (וכמובן שלדעתי עצי נוי זה ממש, ממש לא בא בחשבון).
בהתאם לכך, ומתוך אמונתי בגינה שמקיימת את עצמה בצורה אקולוגית וטבעית ללא שימוש בחומרי הדברה או דשנים, אני מעוניין להשתמש בעצים שאיך נאמר, "התבססו" בארץ ישראל ומתאימים יחסית לאקלים ועל כן חשופים פחות לתחלואים שונים או בעלי יכולת להתגבר עליהם באפקטיביות עם הזמן. בנוסף אני משתדל לשמור על הדינמיקה הטבעית בגינה, קן נמלים פה ושם, קצת עשבים (וודאי שכדי לחסוך במים עליי לנכש את חלקם, במיוחד הגדולים בהם, אבל משתדל להתערב כמה שפחות, ואת חלקם אני אפילו מוצא אנינים לחך ועל כן מאפשר להם לשגשג בחופשיות) ובעלי חיים שמדי פעם מתרוצצים במקום. בנוסף לכך שאשמח לשמוע את דעתכם בנוגע לאסטרטגיה שלי, מאילו דברים עליי להזהר, נסיון אישי וכ'ו, הייתי רוצה לצרף כמה שאלות שהתעוררו אצלי כרגע, מתוך עיון בפורום:

1. אני מאוד רציתי לשתול עץ שסק בגינתי, ראיתי שזה עץ שמאוד מתאים לאיזור בו אני גר (הרי הגליל התחתון), הרבה מגדלים אותו ואני מאמין שרובם לא משתמשים לרוב בחומרי הדברה, הפרי יחסית בסדר, לפעמים קצת מתליע (בעיקר בסוף העונה - מאי - יוני) אך ניתן לומר שרוב העונה שלו הוא מעולה, טעים ויחסית נקי מרבב. אולם, בפורום ראיתי שנטען שזה עץ שסובל מהרבה מחלות בארץ, ועצם העובדה שהוא לא ממש נכלל ב"שבעת המינים" גרמה לי לשקול את העניין שנית. מה דעתכם?

2. אני מעוניין לייחר גפן. קראתי בפורום על אחד שגם כן רצה לעשות זאת, ונאמר לו לשאול על כך שנית בחורף להמשך הנחיות. האמירה הזאת קצת סתרה את כל מה שקראתי לפני כן על ייחור גפן (וכמעט כל עץ פרי אחר ששמעתי עליו - וכן אני יודע שגפן זה לא עץ, ניחא) שאמור להתבצע בתחילת האביב - סוף החורף, ולא בימי הגשמים - התקופה שבה הגפן בכלל התרדמת. האם תוכלו להבהיר את העניין הזה?

3. עניין הביוב. אני לא רוצה לעשות משהו שאתחרט עליו אחר כך בעוד כמה שנים ככל שזה נוגע לבעיות עם השכנים. אני גר בבניין רב קומות (אני בקומת הקרקע) וצינור הביוב מלמעלה הולך מטה עד לאחורי הגינה. עכשיו אני לא יודע איך זה ממשיך משם, האם יתכן שזה הולך לכל אורך הגינה, מתחתיה, או שסביר להניח שזה יוצא משם בצורה שמותירה את רוב הגינה חופשייה מביוב? ובכלל, מדוע נמנעים כ"כ מלשתול עצים סמוך לביוב, בהנחה ואינם פיקוסים אשר ידועים ביכולתם לחדור את חומותיו, האם יש סכנה בצריכת פירות שניזונו ממי ביוב? (כלומר, האם העץ הוא לא "בררן גדול" ועל כן שואב את הכל מהביוב - כולל החיידקים הצואתיים הפתוגניים ושאר מרעין בישין) אילו עצים כדאי בכל זאת לשתול באיזור אחורי הגינה שידוע כי לא יעשו בעיות למרות הסמיכות לקו הביוב? האם שיח הרימון עשוי להתאים לתפקיד הזה?

זהו לבינתיים, אני אודה לכם מאוד על כל התייחסות :)
user
 
הודעות: 4
הצטרף: 02 דצמבר 2009, 21:27

Re: מספר שאלות לפיתוח הגן

הודעהעל ידי גרטמן יואב » 03 דצמבר 2009, 08:10

בוקר טוב לך וברוך הבא לאתר.
התשובות תהינה קצרות בהרבה מן השאלות.
עץ שסק סובל לפעמים ממחלות וגם מזיקים. אבל הרבה פחות מעצ"פ אחרים. מובן שאינ מקומי. אבל גם תאנה שהיא עץ מקומי סובלת ויותר מהשסק.
יחורים מגפן,ניתן לעשות בעונות שונות . רק שמקובל יותר להכין יחורים או לגדל מזרעים ועל הצמחים שמתקבלים להרכעב זן שאני/אתה אוהב. הכי טוב יוחרים מעוצים,אותם מכינים בחורף וגם באביב המוקדם . יחורים ירוקים אפר להכין כל זמן שהצמח ירוק. לא רצוי בסתיו אבל זה לא בלתי אפשרי.
אילו הטענה שלך היתה נכונה אז כמעט כל תושב בארץ ובעולם, היה היום חולה מסוכן.בתקופתו גדךו תושבי הגדה ירקות שהושקו במי הביוב של ירושליים.אז קראו לתושבים אליהם הגיעו בעקיפין ירקות אלו,לא להשתמש בהם. בעיקר בגלל אפשרות שניתזו עליהם מים של ביוב.אז לא מומלץ להשקות במי ביוב מהשרותים. אבל מכאן ועד לספיגה דרך השורשים המרחק רב מאוד.
גרטמן יואב
 
הודעות: 12564
הצטרף: 24 נובמבר 2008, 10:54

Re: מספר שאלות לפיתוח הגן

הודעהעל ידי user » 03 דצמבר 2009, 11:31

בהנחה וברצוני לקחת ייחור ופשוט לתקוע אותו באדמה בתקווה שיושרש (עם השקייה כמובן).
נאמר לי פעם אחרי פעם לא לעשות את זה עכשיו מפני שהגפן בתרדמת בעונה זו, ולהתחיל להשקות אותו בעונה זו זה כמו כוסות רוח למת. אני בכל זאת שתלתי טרם נאמר לי זאת ועכשיו אני לא יודע אם להמשיך או פשוט להפסיק הכל ולחכות לאביב, שכן נאמר פה בפורום שמייחרים בחורף וזה סתר כל מה ששמעתי עד כה?
user
 
הודעות: 4
הצטרף: 02 דצמבר 2009, 21:27

Re: מספר שאלות לפיתוח הגן

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 03 דצמבר 2009, 22:50

ניתן להכין ייחורים מזמורות חצי מעוצות, בנות שנה, או ממריסטמה אפיקלית של זמורה חדשה עם עלים עליה. במקרה האחרון נחוץ ציוד מיוחד, שולחן או חממת ערפל, ואז ניתן להשריש ייחורים בכל עת. ייחורים מזמורות של השנה שעברה מכינים בעת הגיזום של הגפן, בין בתחילת הסתיו (אוקטובר) ובין בסוף החורף (פברואר) כאשר הגפן רדומה. חותכים מקטעים באורך 25סמ' בפברואר, טובלים את החתכים בהורמון השרשה, ונועצים במצע חולי לח (לשמור על מצע לח, לא מוצף). בדרך זו מתקשים החתכים למעין יבלות. כעבור מספר שבועות שותלים באדמה או בעציץ מתאים לצורך השרשה ותחילת צימוח. והנה דרך פשוטה אחרת עם מקטעים שנלקחו מגיזום בינואר/פברואר כאשר הגפן רדומה. במקום המיועד לגפן הנח פיסת נילון שקוף 1x1מ' וקבע אותה לקרקע אחרי שהיא נעדרה ותוחחה. הכן מקטעים כנ"ל וטבול בהורמון השרשה. נעץ את המקטעים לתוך הקרקע, דרך הנילון השקוף, לפחות עד למחצית אורכם (כ-15 סמ'). כעבור שבוע עד ארבעה שבועות יתחילו המקטעים להוציא שורשים ובחילק העליון יופיע צימוח חדש. כאשר אורך הצימוח החדש יהיה בן 10סמ, לפחות, הסר את הנילון והחל להשקות באופן סדיר. המשך צימוח פרושו שהייחור נקלט. יש עוד דרכים רבות ווואריאציות שונות על הנ"ל. השאר את מה שכבר עשית, אולי בכל זאת יצא מזה משהו. גפן היא בין הצמחים המשתרשים בקלות יחסית.
ש. כהן-סיון
 
הודעות: 1542
הצטרף: 25 נובמבר 2008, 11:44

Re: מספר שאלות לפיתוח הגן

הודעהעל ידי user » 04 דצמבר 2009, 03:26

תודה רבה על התשובה המפורטת. לקחתי ייחורים מגפן עתיקה כלשהי, אני בטוח שהיא עמידה וטובה ונתנה את פרי עמלה בעבר למי ששתלה וטיפל בה. לא נראה לי שתהיה לי גישה בקרוב לאותו מקום משם לקחתי אותה ואני באמת מקווה שמה שיש לי כעת יצליח. אני רוצה לתת לך רקע כדי שתאמר לי אם עוד יש לי סיכוי פה, כי באמת אני לא רוצה להשקות צמח לריק כמו שכבר עשיתי פעם עם תאנה, ענף קטנטן ששתלתי, השקיתי מספר שבועות עד שראיתי שהוא פשוט יבש וכנראה מת לחלוטין, והפסקתי. בכל אופן, את ייחורי הגפן ששתלתי השקיתי בהתחלה היטב (זמורות קטנות יחסית - לא מעוצות, השתדלתי לקחת דווקא את הצעירות ביותר, אבל אחת מהן דווקא כן טיפה יותר מעוצה מהאחרים) ולאחר כמה ימים כשנאמר לי במקומות שונים שעכשיו זה באמת חסר טעם ויש לייחר באביב, הפסקתי - ואני לא משקה כבר כשלושה ימים. האם יתכן והן מתו בזמן הזה? מה בכלל הסימנים שיכולים להעיד על מות הצמח, על כך שאני משקה אותו לריק? כרגע אני לא רואה שום סימני חיים, הגפן הרי רדומה, הענפים רופפים ונשברים די בקלות (אך בכל זאת עוד קצת ירוקים) והעלים הקטנים שנותרו כבר נשרו. האם תוכל לתת לי טכניקה לקבל משוב כלשהו מהגפן? האם בכלל יש דבר כזה גפן שקמה לתחיה? בנוסף לזמורות שייחרתי שמרתי לייבוש (בשיא טיפשותי, אני מניח?) כמה זמורות בתקווה לשותלם באביב במידה ואלה לא יעבדו. האם אין בהן כבר תועלת, שכן לא נשמרו במצע לח כל הזמן הזה ומשום מה חשבתי שניתן לייבש גפן כדי לשתול באביב?
מצטער על כמות השאלות, אני קצת אובד עצות
תודה
user
 
הודעות: 4
הצטרף: 02 דצמבר 2009, 21:27

Re: מספר שאלות לפיתוח הגן

הודעהעל ידי ש. כהן-סיון » 04 דצמבר 2009, 09:42

קשה לנו לענות על שאלות המוצגות בצורה סיפורית. אנא ממך, נסה לתמצת את שאלותיך. הדבר לטובת שנינו, כך יש סיכוי סביר יותר שתקבל תשובות עניניות.

זמורות שהנחת בצד מעל לשבוע בוודאי כבר אינן ראויות להכנת ייחורים. לגבי מצב היחורים שנעצת בקרקע, קח סכין חדה וגרד בעדינות את הקליפה. אם תבחין בשכבה ירקרקה-צהבהבה עם לחלוחית, היחור עדיין חי. אם לעומת זאת הגרוד של השכבה העליונה יחשוף שכבה יבשושית שצבעה כצבע קש, הרי שמקטע זה כבר סיים את דרכו.
ש. כהן-סיון
 
הודעות: 1542
הצטרף: 25 נובמבר 2008, 11:44

Re: מספר שאלות לפיתוח הגן

הודעהעל ידי user » 04 דצמבר 2009, 13:43

ענית על כל שאלותיי
אני אבדוק את זה
תודה
user
 
הודעות: 4
הצטרף: 02 דצמבר 2009, 21:27

Re: מספר שאלות לפיתוח הגן

הודעהעל ידי גרטמן יואב » 07 דצמבר 2009, 08:56

חשוב קודם כל לשאול במשתלות.אזי לא תעשה טעויות כמו להפסיק להשקות. הכנצתי עם הצוות שלנו הרבה אלפים של יחורים ללא הרכבה.לרוב הכננו בינואר. אבל בגינתי שלי תקעתי יחורים מעוצים ממש,אף לא מעוצים חלקית,מידי פעם והם השתרשו ללא בעיות גם בליהורמוני השרשה.לא מפסיקים להשקות יחורים!!!! גם אם איזה אדם אומר שזה מים לבטלה.יחור שלא יקבל מים,גם בחורף,לא ישתרש לעולם.יחור שנשתל שלו בעונה ומקבל מים,עשוי להפתיע.יחורים שעמדו ללא כיסוי בתנאי צל,עדין עשויים להפתיע ולהצליח בכל זאת .לכן גם החומר שאספת ושמרת,כדאי לבדוק בגרוד כפי שהוצע לפני שזורקים.ניתן גם לעטוף יחורים בבד לח ולהחזיקם בקרור(לא הקפאה) מס' שבועות. אזי נתקע אותם לקרקע או למיכל בעונת תחילת האביב.
גרטמן יואב
 
הודעות: 12564
הצטרף: 24 נובמבר 2008, 10:54


חזור אל פורום עצי פרי

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו 61 אורחים